Нюкасъл спря Арсенал към влизане в Топ 4, след като го срази с 2:0 на своя „Сейнт Джеймсис Парк“ в мач от 37-ия кръг на Висшата лига. 

Свраките изиграха още един силен мач и с голове след почивката записаха престижна и заслужена победа, която зарадва най-вече конкурентите на лондончани от Тотнъм. Хората на Микел Артета играха слабо и разочароваха с представянето си. 

При това положение Шпорите остават 4-и с 68 точки, докато Арсенал е 5-и с 66. В последния си мач хората на Антонио Конте гостуват на изпадналия отдавна Норич, докато Артилеристите ще приемат Евертън. 

Джордитата пък подобриха актива си до 46 точки, като са 12-и, но имат шанс дори да завършат в Топ 10, което изглеждаше немислимо след първите месеци от кампанията. 

В състава на Нюкасъл голямата новина бе завръщането на Калъм Уилсън след сериозна контузия в прасеца и той записа първи старт през 2022-а на мястото на Крис Ууд. Фабиан Шер пък замени Джамал Ласелс. За гостите промените бяха три: Уайт, Тавареш и Смит-Роу започнаха вместо Холдинг, Седрик и Мартинели. 

Свраките заиграха много агресивно още от началото и затрудняваха лондончани в средата на терена. Все пак в 6-ата минута Артилеристите атакуваха и удари на Нкетиа и Елнени бяха блокирани. 

Малко след това вратарят Рамсдейл изчисти лошо, като прати топката  към Алмирон, но той не успя да се възползва. Лондончани не бяха достатъчно остри, но все пак в 20-ата минута Сака взаимодейства с Йодегор и стреля, но Дан Бърн блокира изстрела му. 

Домакините обаче продължаваха да играят добре, като владееха топката през повечето време, което беше изненадващо. В 36-ата минута Сен-Максимен стреля опасно, но Рамсдейл успя да избие. Паузата обаче сякаш логично дойде при 0:0. 

След нея Артилеристите се опитаха да бъдат по-активни, но в 56-ата минута бяха шокирани. Жоелинтон проби отляво и центрира, а след рикошет в Уилсън и Уайт, топката се оказа във вратата. Попадението бе записано като автогол на защитника, а Тотнъм ликуваше. 

В 64-ата минута Уилсън стреля опасно, а Арсенал изглеждаше объркан и наранен. Влезлите от пейката Мартинели и Лаказет трябваше да получат лекарска помощ, като нападателят получи сериозна рана на главата и бе превързан, но продължи. 

На Арсенал обаче липсваше креативност в предни позиции. Няколкото поредни корнера не донесоха нищо, а след грешка на Пепе влезлите от пейката за Нюкасъл Фрейзър и Мърфи останаха в ситуация  двама на един, като размениха пасове и Мърфи все пак стреля, но Рамсдейл изби в корнер. 

В 82-ата минута Калъм Уилсън бе на път да вкара страхотен гол с прехвърлящ удар от около 40 метра, но топката мина на сантиметри от гредата. Късмет за Арсенал. В 85-ата минута обаче, надеждите на Арсенал за място в Топ 4 сякаш приключиха. 

Удар на Уилсън отблизо бе спасен от Рамсдейл, но топката бе отклонена към Бруно Гимараеш, който от около 11-12 метра реализира с нисък удар за 2:0. 

В края победата можеше да стане и още по-убедителна, след като Райън Фрейзър остана на чиста позиция и стреля, но Рамсдейл плонжира и спаси. 

Нюкасъл – Арсенал    2:0

1:0    Уайт 56 автогол 2:0    Гимараеш 85

Нюкасъл: Дубравка, Крафт, Бърн, Шер (48 Ласелс), Таргът (69 Трипиър), Лонгстаф, Гимараеш, Жоелинтон, Алмирон (76 Мърфи), Уилсън (94 Гейл), Сен-Максимен (77 Фрейзър) Арсенал: Рамсдейл, Томиясу (39 Седрик), Габриел (74 Пепе), Уайт, Тавареш (63 Лаказет), Елнени, Джака, Йодегор, Сака, Нкетиа, Смит-Роу (53 Мартинели)