Унгария изненада Англия, след като спечели с 1:0 в мач от група 3 на Лига "А" в Лигата на нациите.

Единственият гол на стадион "Пушкаш Арена" в Будапеща вкара Доминик Собослай в 66-ата минута от дузпа. Наказателният удар беше отсъден за фаул на резервата Рийс Джеймс срещу Жолт Наги.

Селекционерът на гостите Гарет Саутгейт заложи на голяма част от резервите си и това определено се отрази на представянето на островитяните.

В следващия кръг Англия гостува на Германия на 7 юни. После "Трите лъва" приемат Италия в повторение на финала от Евро 2020, където "адзурите" спечелиха с дузпи. Този път срещата няма да се играе на "Уембли", а на стадион "Молиню" в Уулвърхемптън.

От своя страна Унгария гостува на Ботуша, а на 11 юни приема Бундестима. Тази вечер е първото дерби от групата – Италия срещу Германия.

Англичаните влязоха в мача малко по-агресивно. Първият удар по посока на една от двете врати обаче дойде от унгарците. В 3-ата минута Собослай стреля, но не затрудни Пикфорд. Гостите отговориха с неточен удар на Боуен.

Най-добрата възможност от началото на срещата дойде в 13-ата минута. Тогава звездата на маджарите  Доминик Собослай засече центриране отдясно, топката премина между краката на Пикфорд, но за късмет Конър Коуди изчисти пред голлинията.

В 22-ата минута стражът на гостите изби в корнер шут на Жолт Наги. На практика хората на Гарет Саутгейт владееха повече топката, но атаките на маджарите вещаеха повече опасност. Малко след това и Адам Салай пробва да вкара. Той опита да прехвърли Пикфорд, но не уцели целта.

Така дойде почивката. А играта на "Трите лъва" очевидно не спореше.

Саутгейт замени Джеймс Джъстин с Букайо Сака след антракта. Именно той проби отлично в 51-ата минута, но Гулачи изби шута му.

Така се стигна до 63-ата минута, когато реферът Артур Диаш отсъди дузпа в полза на маджарите. Рийс Джеймс и Жолт Наги влязоха в съприкосновение, при което англичанинът повали съперника си, притискайки го с ръка. ВАР преразгледа ситуацията и не отмени решението на рефера. Доминик Собослай не сгреши от бялата точка и откри резултата – 1:0.

Англичаните веднага тръгнаха по-масирано в атака в опит да се върнат в мача. В 72-ата минута Джаред Боуен отрави страхотен удар, но Гулачи изби, а след това се справи и с добавката на Джуд Белингам.

Пет минути по-късно Коуди с глава стреля на сантиметри от целта. В 82-ата минута домакините пропиляха най-чистата си възможност да удвоят преднината си. Пикфорд първо изби шут на Клайнхайслер, а при добавката Шафер направи по трудното като не уцели опразнената врата.

В 89-ата минута удар на Кейн не порази целта. Натискът на Англия в добавеното време също не доведе до желания резултат и Унгария, която дебютира в най-високата дивизия на турнира победи "Трите лъва" за първи път от 1962 година насам.

Унгария – Англия 1:0

Голмайстори: 1:0 Доминик Собослай (66 - дузпа)

Унгария: Гулачи, Ланг, Орбан, Атила Салай, Жолт Наги, Адам Наги, Шафер, Него, Роланд Шалай, Собослай, Адам Салай

Англия: Пикфорд, Уокър, Магуайър, Коуди, Александър-Арнолд, Райс, Белингам, Джъстин, Маунт, Боуен, Кейн,