Сезонът в английския футбол започва днес, по традиция с мач от първия кръг във второто ниво – Чемпиъншип. Както обикновено дивизията обещава да бъде безкрайно интересна и конкурентна. 

Утре са останалите мачове от кръга, както и двубоя за „Къмюнити Шийлд” между Ливърпул и Манчестър Сити, като началото е издърпано със седмица по-рано от обикновено заради световното първенство. Този уикенд са и срещите от Лига 1 и Лига 2 (3-ото и 4-ото ниво на футбола в страната), а в края на другата седмица ще започват двубоите от елита. 

Тази вечер от 22:00 часа, Хъдърсфийлд ще приеме Бърнли точно 61 дни след загубата си от Нотингам във финалния плейоф, който върна Форест във Висшата лига след 23 години пауза. Виненочервените пък отпаднаха от елитната група след 6 сезона в нея, като се разделиха с важни играчи, но пък имат нов треньор – Венсан Компани, който се завръща на Острова, след като преди това изкара 11 години в Манчестър Сити и ще опита веднага да върне тима сред най-добрите. 

Анализаторите са на мнение, че и през този сезон са много отборите, които имат амбиции да спечелят промоция, но все пак сред тях има и фаворити, като на първо място това е Норич, който в последните години на два пъти завършваше на върха, но не успяваше да оцелее в Премиер Лигата. 

Уотфорд, който също изпадна, ще потърси стабилност с новия и амбициозен мениджър Роб Едуардс, а сред фаворитите за изкачване нагоре се считат още Шефилд Юнайтед, Уест Бромич, Мидълзбро, Стоук и Кардиф. Изненади обаче по никакъв начин не трябва да бъдат изключвани. 

Що се отнася до изпадащите, очакванията са най-много проблеми да имат Родъръм, Бирмингам, Рединг, Уигън, Блекпул и Бристъл Сити и измежду тях да бъдат трите отбора, които ще напуснат дивизията. 

През миналата кампания Александър Митрович наниза феноменалните 43 гола, за да може Фулъм категорично да спечели титлата. Този рекорд едва ли ще бъде подобрен скоро, но Теему Пуки от Норич остава много продуктивен и затова е фаворит за голмайсторския приз. Дуайт Гейл, който напусна Нюкасъл в посока Стоук, трябва да му бъде най-големият конкурент. Не трябва обаче да бъдат забравяни нидерландеца Джоел Пиру от Суонси, както и Дарил Дайк от Уест Бром.  

Едно нещо без съмнение е сигурно – Чемпиъншип и гаранция за здрава битка, неочаквани резултати и класически английски футбол, който не е за изпускане.