Арсенал се върна на върха във Висшата лига след лесно и категорично 3:0 на терена на Брентфорд в съкратения 8-и кръг на Висшата лига. 

Артилеристите получиха доста по-малка съпротива от очакваното и можеха да спечелят и по-убедително, но и този резултат бе достатъчно добър за състава на Микел Артета. 

Още де почивката гостите вкараха два гола, а след това добавиха и още един, за да запишат 6-и успех в 7 срещи и да съберат 18 точки, така че ще посрещнат паузата за международните мачове на върха. Пчеличките остават в средата на подреждането с 9 точки. 

Голямата новина в състава на Арсенал бе отсъствието на Мартин Йодегор, вероятно поради контузия. На негово място започна Фабио Виейра. Олександър Зинческо също липсваше, така че Киърън Тиърни започна, а Томас Партей се завърна в средата на терена вместо Самби-Локонга. На пейката пък бе 15-годишния Етан Нуанери. За Пчеличките промените бяха две, като Кристофър Айер и Джош Дасилва замениха Шандън Баптист и Кийн Люис-Потър. 

Още във 2-ата минута Мартинели излезе на добра позиция, но стреля в тялото на Рая. Последваха равностойни минути преди гостите да започнат да взимат предимство и да стигнат до попадение след статична ситуация. 

В 17-ата минута Сака центрира от корнер и Уилям Салиба отклони с глава във вратата. Попадението бе потвърдено от системата на голлинията. Попадението бе второ да централния закитник през сезона. 

Голът даде спокойствие на лондончани, които в 28-ата минута удвоиха предимството. Този път Джака центрира отлично и Габриел Жезус бе на точното място, за да реализира отново след удар с глава. 

Последва неточен удар по диагонала на Сака,  а до почивката гостите запазиха предимството си и се оттеглиха със солиден аванс. Разочароващо представяне за домакините, които не направиха почти нищо в предни позиции.   

След паузата много бързо стана ясно, че до връщане на интригата просто няма как да се стигне. Сака намери Фабио Виейра, който реализира с отличен изстрел извън наказателното поле първия си гол за Артилеристите. 

Айвън Тони стреля неточно за Пчеличките впоследствие, след което Жезус бе разочарован от вратаря Рая. Сака също не успя да преодололее вратаря на домакините, който с тези си намеси предотврати по-сериозен разгром. 

Дамсгор пропусна най-доброто положение за домакините след почивката, след като Рамсдейл спаси удара му. Жезус пропусна да вкара отново в 86-ата минута, след което в добавеното време Артета пусна на терена Етан Нуанери, за да се превърне той в най-младия играч записал участие във Висшата лига, като го направи на 15 години и 181 дни. 

Брентфорд – Арсенал    0:3

0:1    Салиба 17
0:2    Жезус 28
0:3    Виейра 49

Брентфорд: Рая, Хики, Айер, Янсон, Мий, Хенри, Янелт (62 Дамсгор), Йенсен (70 Баптист), Дасилва (62 Ониека), Мбемо (76 Уиса), Тони
Арсенал: Рамсдейл, Уайт (86 Томиясу), Салиба, Габриел, Тиърни, Партей (78 Самби-Локонга), Джака, Виейра (91 Нуанери), Сака (91 Маркиньос), Мартинели (78 Нкетиа), Жезус