Маркос Рашфорд отново се превърна в герой, а Манчестър Юнайтед излъга Лийдс с 2:0 като гост в здрав мач от 24-ия кръг на Висшата лига. 

Англичанинът вкара ключовия първи гол в 80-ата минута, а след това Алехандро Граначо добави още един, за да могат Червените дяволи да се измъкнат сухи на „Елънд Роуд”. 

Хората на Ерик тен Хаг обаче се измъчиха здраво и домакините пропуснаха серия положения, като определено заслужаваха да вземат нещо от сблъсъка.  

За пореден път обаче Белите не успяха да вкарат и с 19 точки остават точно над опасната зона. Ман Юнайтед обаче поне временно изпревари Сити и вече има 46 точки. 

Новината в състава на гостите бе свързана с оставането на пейката на Варан и Мартинес, като Хари Магуайър и Люк Шоу започнаха в центъра на защитата. Джейдън Санчо пък бе титуляр за първи път от няколко месеца. При Лийдс промените бяха две, но те бяха продиктувани от контузии. 

Двубоят предложи много битка и здрави влизания още от самото начало. В 4-ата минута топката се оказа идеална за Кресинсио Съмървил, но от добра позиция той прати топката над вратата. Агресивната игра на домакините не позволяваше на Юнайтед да вземе предимство. 

Опит на Фернандеш бе твърде неточен в 20-ата минута, а малко след това Патрик Бамфорд не се възползва при една ситуация. Постепенно гостите започнаха да взимат предимство и да владеят повече топката. 

Джак Харисън не успя да накаже грешка на Магуайър, след като му открадна топката, но защитникът си върна притежанието. Към края на полувремето обаче стана интересно. Първо Де Хеа се справи с не особено добър удар отблизо на Съмървил, а след последвалите рикошети гостите оцеляха. 

В добавеното време обаче Вьобер сбърка и подаде на Фернандеш, който се измъкна на чиста позиция, стреля по диагонала, но Мелие спаси брилянтно с крак. При последвалия корнер топката се отби в Люк Ейлинг и едва не попадна в далечния ъгъл на собствената му врата. В крайна сметка обаче паузата дойде при 0:0. 

Второто полувреме започна с удар на Съмървил по земя в близкия ъгъл, с който Де Хеа се справи. Малко след това Люк Ейлинг стреля от въздуха и след рикошет топката премина покрай вратата. Лийдс играеше добре в тези минути, но в 63-ата минута Дало разтресе гредата с мощен удар. Домакините оцеляха. 

Лийдс обаче продължи да играе добре и след един корнер в 70-ата минута Люк Ейлинг стреля атрактивно с удар над главата, но Де Хеа не бе затруднен и улови. В 78-ата минута испанецът се справи с диагонален удар на Съмървил, избивайки топката с крак. 

В 80-ата минута обаче, Червените дяволи удариха. Шоу напредна отляво и центрира, а Рашфорд засече с глава и вкара. Последва преразглеждане от ВАР, но голът бе потвърден. 8-и гол в последните 9 мача в първенството за англичанина и 21-и през сезона. 

В 85-ата минута резервата Алехандро Гарначо получи от Вегхорст, напредна и с удар в близкия ъгъл подпечата победата. Последваха още напрегнати моменти за Де Хеа, но гостите все пак запазиха суха мрежа. Втори гол на Рашфорд пък бе отменен поради засада, както и попадение на Вегхорст. 

Лийдс – Манчестър Юнайтед    0:2

0:1    Рашфорд 80
0:2    Гарначо 85

Лийдс: Мелие, Ейлинг, Кох, Вьобер, Фирпо, Маккени (86 Грийнууд), Адамс, Съмървил, Харисън (74 Аарънсън), Ньонто, Бамфорд (58 Рутер)
Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Дало (73 Уан-Бисака), Магуайър, Шоу, Маласиа (60 Мартинес), Сабицер, Фред, Санчо (60 Гарначо), Фернандеш, Рашфорд (91 Еланга), Вегхорст