Арсенал обърна Борнемут с 3:2 в невероятен мач от 26-ия кръг на Висшата лига, за да остане с 5 точки на върха в класирането. 

Лондончани допуснаха гол след 11 секунди, след това изостанаха и с 0:2, но бързо изравниха и пропуснаха серия положения преди в 97-ата минута резервата Рийс Нелсън да донесе успеха.  

Домакините имаха и многобройни претенции за дузпа, като ВАР прегледа 4 ситуации, но така и не последва наказателен удар. Така Артилеристите имат 63 точки, докато южняците пък останаха с 21 и могат да съжаляват, че не взеха поне една. 

Интересно е, че Микел Артета направи цели 3 промени от победата над Евертън, като едва за трети път титуляр бе Фабио Виейра вместо Гранит Джака. Томиясу и Партей се появиха вместо Уайт и Жоржиньо. Еди Нкетиа не бе в групата поради контузия. За Черешките разликите бяха 2 от предишния им мач, като Ротуел и Семеньо започнаха на местата на Лерма и Траоре. 

Началото бе сензационно, защото Борнемут вкара около 11 секунди след началото! Уатара напредна отдясно веднага след центъра и опита подаване в наказателното поле. Габриел трябваше да изчисти, но пропусна топката под крака си, след което зад гърба му Соланке се оказа непокрит и не пропусна! ВАР потвърди гола, а началото бе невероятно. 

В 4-ата минута Арсенал като по чудо не изравни. Йодегор стреля от около 16-17 метра, вратарят Нето спаси, а при добавката Сака също стреля в тялото на стража. Малко след това отново Йодегор накара Нето да се намесва. Лондончани обаче отговориха подобаващо. 

Натискът на Артилеристите продължи, като Сака тества Нето, а и на няколко пъти защитниците на Черешките изчистиха в напрегнати моменти. Южняците обаче бяха опасни и в 19-ата минута Рамсдейл направи невероятно спасяване, блокирайки удара на Уатара и запазвайки пасива на отбора си от само един гол. Малко след това обаче Тросар се контузи и бе заменен от Смит-Роу, което бе удар за домакините. 

Последваха минути, в които лондончани не успяха да стигнат до добри ситуации, а Борнемут играеше изключително добре в дефанзивен план. В 33-ата минута домакините поискаха дузпа за игра с ръка на Мефам. Последва преразглеждане от ВАР, но домакините не получиха наказателен удар заради това, че топката докосва ръката над лакътя. 

Последваха блокирани удари на Зинченко и Сака, още едно преразглеждане за дузпа заради нарушение срещу Виейра, която отново не бе дадена и в крайна сметка паузата дойде при аванс за Борнемут. Арсенал бе под сериозно напрежение. 

Артета пусна Бен Уайт вместо Томиясу, а Йодегор стреля в тялото на Нето, за да се стигне до 57-ата минута, когато „Емиратс” утихна. След корнер Сенеси остана непокрит и вкара с глава, а Борнемут поведе с 2:0 за ужас на феновете на домакините. 

Лондончани обаче успяха да отговорят и вкара в 62-ата минута, за да намалят пасива си. След корнер вратарят изби, Смит-Роу обаче подаде с глава към далечната греда, където Партей се измъкна и вкара отблизо с удар от въздуха. Интригата отново бе факт. 

Артета пусна Рийс Нелсън на мястото на Смит-Роу и току-що влезлият от пейката играч веднага се включи в атака отляво, подаде пред вратата и Бен Уайт стреля от въздуха. Вратарят изби около голлинията, но съдията получи сигнал, че топката е преминала голлинията и така Арсенал бързо изравни. 

В 73-ата минута Сака се измъкна отдясно и опита подаване, а пред вратата защитник засече и отклони към вратата, но топката се отби от гредата. Страхотен късмет за Борнемут. Малко след  това Мартинели нахлу на скорост в наказателното поле, но стреля над вратата, поставен под натиск от съперник. Обратът изглеждаше близо. 

В 79-ата минута домакините пак поискаха дузпа за игра с ръка след удар на Йодегор. ВАР пак прегледа положението и пак наказателен удар не бе отсъден. Секунди по-късно имаше ново прекъсване заради игра с ръка на Билинг, но пак не последва дузпа. Просто невероятно. 
   
Домакините продължиха да търсят победата, но изглеждаше, че няма да я постигнат. В 97-ата минута обаче те стигнаха до един последен корнер. Йодегор центрира, защитата изби, но към свободния Рийс Нелсън, който със стахотен удар леко по диагонала, прониза мрежата и в хвърли в екстаз съотборниците си и феновете по трибуните. 3:2 в един спиращ дъха двубой, но това явно ще бъде сезона на Арсенал. 

Арсенал – Борнемут    3:2

0:1    Билинг 1
0:2    Сенеси 57
1:2    Партей 62
2:2    Уайт 69

3:2    Нелсън 97

Арсенал: Рамсдейл, Томиясу (46 Уайт), Салиба, Габриел, Зинченко, Партей, Виейра (84 Джака), Йодегор, Сака, Тросар (22 Смит-Роу, 68 Нелсън), Мартинели
Борнемут: Нето, Смит, Мефам, Стивънс, Сенеси, Земура, Уатара, Ротуел (70 Куук), Билинг, Семеньо, Соланке