Скандално отстраненият от ВВС Гари Линекер изгледа на живо двубоя от Висшата лига между Лестър и Челси.

Бившият капитан на Англия, който е водещ на култовото предаване „Мачът на деня” (Match of the day), бе свален от ефир заради публикация в социалните мрежи в началото на седмицата.

Тогава той критикува политиката на правителството срещу нелегалните мигранти пресичащи Ламанща с лодки, като сравния действията му с тези на Германия от 30-те години на миналия век.

От обществената медия се възмутиха от думите на Линекер и го свалифа от ефир за този уикенд, с което обаче предизвикаха масов бойкот от други водещи, както и от анализатори като Алан Шиърър и Йън Райт, които отказаха да се явят на работа от солидарност към Линекер и обвиниха ВВС в налагане на цензура.

Дори премиерът на Великобритания Риши Сунак излезе с коментар, според който обаче това е вътрешен за медията въпрос.

Случилото се даде възможност на Линекер да гледа на живо отбора, в който минаха първите години от кариерата му, като на „Кинг Пауър Стейдиъм” той определено изглеждаше в добро настроение.

62-годишният бивш футболист води предаването, което анализира мачовете от Висшата лига, от 1999 година, като получава 1,35 милиона паунда на година. Съботното издание на Match of the day все пак се състоя, но без водещ и анализатори, като бе с дължина от само 20 минути и то без коментар, тъй като от медията нямат право да използват коментаторите на мачовете за други медии.