Тръгващият си през лятото Боби Фирмино спаси Ливърпул от загуба в последната си домакинска поява, но равенството 1:1 срещу Астън Вила остави само теоритични шансове на Червените за класиране в Топ 4. 

Бразилецът се разписа в края на двубоя, но това бе максимума за домакините, които през първото полувреме имаха сериозен късмет да не изостават с повече от един гол, след като бирмингамци пропуснаха и дузпа. Така серията на отбора от 7 поредни победи приключи. 

Преди последния кръг Ливърпул има 3 точки по-малко от Ман Юнайтед и ще се нуждае от задължителна загуба на Червените дяволи и от своя победа, за да влезе в четворката. Вила пък излезе на 7-а позиция с 58 точки и продължи със силната си игра.  

Без наказания Юрген Клоп, но със самочувствие от победната си серия напоследък, Ливърпул започна уверено, но без да стигне до добри ситуации в първите минути срещу добре организирания си опонент. 

Бирмингамци действаха спокойно и чакаха удобни моменти, за да контраатакуват, като получиха такъв в 20-ата минута. Уоткинс се измъкна зад Конате, навлезе в наказателното поле, а защитникът го препън в опит да избие топката. Дузпата бе факт, а Уоткинс застана зад топката. Голмайсторът стреля ниско и силно, но покрай вратата и Ливърпул оцеля. 

В 27-ата минута обаче нямаше какво да спаси Червените. След корнер топката се задържа дълго около наказателното поле, Дъглас Луис центрира към далечната греда, където от малък ъгъл Джейкъб Рамзи засече отлично и даде предимство на отбора си. 

Червените опитаха да реагират, но Вила продължи да играе добре и в 38-ата минута Алисон се отчете с невероятно спасяване. След свободен удар Рамзи се измъкна добре и стреля много опасно, но бразилският вратар се намеси подобаващо. 

Диас стреля неточно с глава за домакините, които направиха твърде малко до почивката. Те се надяваха да получат числено предимство след едно опасно влизане на Мингс, който първо игра с топката, но след това намери с бутоните тялото на Гакпо, но в крайна сметка защитникът остана само с жълт картон. Така паузата с предимство за гостите. 

След нея Ливърпул опита да натисне. Салах не затрудни Мартинес с удар от двайсетина метра, а  Макгин накара Алисон да се намесва с остър удар. В 55-ата минута обаче домакините вкараха. Мингс първо отби изстрел на голлинията, а след това Гакпо вкара отблизо. Последва обаче намеса на ВАР и в крайна сметка голът бе отменен заради засада на Върджил ван Дайк. 

В следващите минути домакините продължиха да опитват, но без да стигнат до чисти ситуации. Клоп направи тройна смяна, като пусна Фирмино, Милнър и Цимикас, а веднага след това Мартинес спаси удар на Александър-Арнолд по земя от границата на наказателното поле, който бе остър, но не достатъчно добре насочен. Времето минаваше и просто не се виждаше как Ливърпул ще вкара. 
    
В 89-ата минута обаче, „Анфийлд“ избухна. Салах получи отдясно и подаде с външната част на крака, а Роберто Фирмино  засече на близката греда, за да превземе крепостта на Астън Вила. Какво последно участие на бразилеца в домакински мач. 

Скоро след това Мартинес спаси удар на Гакпо, а добавеното време бе от 10 минути, така че надеждите на Червените оставаха. Домакините натиснаха и изпълниха няколко корнера, а Харви Елиът стреля точно, но Мартинес отново бе на точната позиция и улови. 

Ливърпул – Астън Вила    1:1

0:1 Рамзи 27
1:1 Фирмино 89

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Конате, Ван Дайк, Робъртсън (72 Цимикас), Джоунс (63 Жота), Фабиньо (82 Елиът), Хендерсън (72 Милнър), Салах, Гакпо, Диас (72 Фирмино)
Астън Вила: Мартинес, Кеш, Конса, Мингс, Дин (53 Морено, 65 Буендиа), Камара, Луис (87 Дендонкер), Бейли (53 Йънг), Макгин, Рамзи, Уоткинс (87 Дюран)