На деня, в който преди 41 години Астън Вила спечели Купата на Европейските шампиони с победа 1:0 над Байерн в Ротердам, Астън Вила се класира за евротурнирите за първи път от 13 години насам. Бирмингамци победиха с 2:1 Брайтън у дома в последния кръг и завършиха сезона на седмото място с 61 точки - една повече от Тотнъм. Това е най-доброто класиране на Вила откакто завърши три години поред на шестата позиция под ръководството на Мартин О'Нийл (2008-2010).

За последно Вила игра в евротурнирите през сезон 2010/11, когато се провали в предварителния кръг на Лига Европа срещу Рапид Виена. За първи път от 2011 г. Вила завършва в горната половина на класирането на Висшата лига. Тогава отбора от Бирмингам беше 9-и. Благодарение на седмата позиция Вила ще играе в Лигата на Конференциите.

Срещу Брайтън хората на Унай Емери спечелиха седмата си поредна победа у дома. Нещо, което не се е случвало на тима откакто завърши на второто място през сезон 1992/93.

Вила поведе с 2:0. Първо Джейкъб Рамзи изведе Давид Луис, който засече във вратата още в 6-ата минута. Рамзи осигури и гола на Оли Уоткинс за 2:0. Чайките, които вече си бяха осигурили място в Лига Европа и шестата позиция в крайното класиране върнаха един гол чрез Денис Ундав. Имаше отменен гол за Брайтън, и една дузина пропуски и за двата отбора.

В крайна сметка Вила се завърна в Европа и ще играе в Лигата на Конференциите. Това ще е 18-о участие в Европа за клуба.