Брайтън загуби европейския си дебют, след като падна с 2:3 у дома от АЕК в лига Европа. Две дузпи на Жоао Педро не стигнаха на Чайките, които на два пъти изравняваха, но получиха попадение при контраатаката, което не успяха да върнат. 

Въпреки това тимът отново игра атакуващо, за да потвърди как се превърна в един от най-нападателните отбори във Висшата лига. 

По-рано през тази седмица се навърши точно една година, откакто Роберто де Дзерби застана начело на Брайтън. 

44-годишният италианец пое отбора на 18 септември 2022, за да го превърне в един от най-атакуващите и най-офанзивни тимове в английския елит. 

Още през миналия сезон той изведе Чайките до историческо 6-о място и класиране в групите на Лига Европа, а през този южняците са 5-и, с 4 победи от първите си 5 мача, като в последния си мач сразиха Манчестър Юнайтед като гости с 3:1. 

„Това е сбъдната мечта за мен, истинска лудост! Продължавам да съм фокусиран върху този сезон, но връщайки се назад мога да кажа, че съм горд и щастлив от постигнатото” заяви наставникът пред youtube-канала на Брайтън. 

А статистиката за атаката на отбора е показателна под негово ръководство. Тимът е вкарал 76 гола, което му отрежда 3-о място в шампионата. Първи обаче е в класациите по удари – с 624 и по точни изстрели с 244. По очаквани голове е втори, по притежание на топката също втори със средно 62% и трети по докосвания в противниковото наказателно поле с 1228. 

„Сега трябва да свикнем с това да играем 3 пъти за седмица. Аз трябва да съм достатъчно съобразителен в ротациите, но за мен винаги е било важно да играем с колорит и гордост и да вярваме, че можем да спечелим срещу всеки. Целта е да бъдем в Европа и през следващата година, не само през тази” добави той.