Английският Евертън бе наказан с отнемане незабавно на 10 точки от актива му, заради нарушаване на правилата на Висшата лига по отношение на печалбите и устойчивостта на клуба. 

Независимата комисия налага най-голямата санкция в историята на Премиер Лигата, което ще прати Карамелите на предпоследното място в класирането, само с 4 точки на сметката. 

Твърди се, че по време на изслушването, което е продължило 5 дни, от Евертън са признали, че са нарушили въпросните правила. Сините са шокирани и разочаровани от наказанието и планират да обжалват. 

Нещата обаче са по-дълбоки, защото от Лестър, Лийдс и Бърнли планират да съдят Евертън за 300 милиона паунда, след като първите два клуба изпаднаха през миналия сезон, а мърсисайдци успяха да се спасят в края. 

През годините само 3 клуба са били наказвани с отнемане на точки. През 1996/97 Мидълзбро загуби 3 заради това, че не изигра мача си срещу Блекбърн, през 2010-а на Портсмут бяха отнети 9, след като тимът влезе в администрация, а през 1994/95 на Тотнъм бяха взети 12 заради финансови нередности, но впоследствие наказанието бе намалено на 6, а след това и отменено. 

Иначе последният тим, който е успял да се спаси от изпадане, след като е имал едва 4 точки след 12 мача е ….. Евертън, през сезон 1994/95.