Предложените от Международната федерация (ФИФА) правила за футболните агенти, включително таван на таксите, са несъвместими с британския закон за конкуренцията, се произнесе трибуналът на Английската футболна асоциация (ФА) след петмесечен арбитраж, пише БТА.

Трибуналът бе свикан през юни, когато агенциите CAA Base, Wasserman, Stellar и ARETE оспориха прилагането на новите разпоредби на ФИФА за вътрешните трансфери в Англия.

Правилата ограничават таксата на агентите до 3%, когато годишната заплата на даден футболист е повече от 200 000 долара и до 5%, когато е под тази сума. Ограничението се удвоява за агент, преставляващ както играча, така и клуба при даден трансфер.

"Трибуналът реши, че ако Футболната асоциация на Англия въведе тавана на таксите и правилата за пропорционално плащане, това ще бъде нарушение на Закона за конкуренцията от 1998 година. Асоциацията обмисля последиците от решението и ще предостави допълнителна информация при първа възможност", коментираха от Английската футболна централа в изявление.

По-рано тази година съдилища в Германия и Испания наложиха временни разпореждания срещу прилагането на някои от разпоредбите при вътрешни трансфери.

Решението на трибунала в Англия засяга само две от множеството разпоредби в правилника, казват от ФИФА.

"Други ключови правила бяха одобрени от трибунала, включително тези, които възпрепятстват агентите да представляват множество клиенти при трансфер и изискват клиентът да плати на агента, като и двете бяха неуспешно оспорени от футболните мениджъри. ФИФА вече насрочи среща с работната група на агентите, за да се обсъди изходът от тези производства", добавят от Международната централа.

ФИФА спечели друго оспорване на правилата за агенти през юли, когато Спортният арбитражен съд (КАС) отхвърли дело, заведено от базирана в Швейцария асоциация на футболни агенти.