Защо Астън Вила доминираше толкова срещу Манчестър Сити? На този въпрос търсят отговор в Англия след впечатляващия успех на бирмингамци над шампионите с 1:0. 

„Скай Спортс” отбелязва забележителния факт, че футболистите на Вила са отправили 20 удара повече от съперника, който пък стреля само два пъти към Емилиано Мартинес, което е наистина уникално. 

Преди този мач само в 19 случая от 281 мача под ръководството на Пеп Гуардиола, съперникът е имал предимство в ударите срещу Ман Сити, но никога разликата не е била толкова сериозна. Всъщност това не се е случвало никога в 535 мача от елита в кариерата на Пеп. 

Един от успешните ходове на Унай Емери бе включването на Юри Тилеманс от началото в средата на терена и заедно с Дъглас Луис, Джон Макгин и Бубакар Камара, домакините изградиха сериозно предимство в средата на терена. 

Само през първото полувреме Вила отне 9 пъти топката от съперника в последната третина от терена, като общо в мача тези случаи бяха 13, което също е отрицателен рекорд за Гуардиола. 

Това помогна на бирмингамци да създадат положения, но интересното бе, че те почти не допуснаха такива пред своята врата. Ударите на Ерлинг Холанд, спасени от Мартинес в началото, бяха единствените за гостите. 

Във втория случай дори имаше тънка засада, което също бе едно от нещата донесли успех на Вила, след като отборът разполага с най-добрата изкуствена засада в лигата и играчи на Сити 5 пъти изпадаха в такава ситуация. Това се постига с много работа и отлична организация, защото високата дефанзивна линия носи рискове, но и предимства. 

На „Вила Парк” феновете вече са свидетели на 14 поредни победи у дома, което е изравнен клубен рекорд и това постижение изобщо не е случайно. Това изглежда като страхотна работа на Унай Емери, който бъдете сигурни, отдавна мисли как да изненада и Арсенал в събота вечерта.