Сър Джим Ратклиф сключи сделка за официалното придобиване на 25% от акциите в Манчестър Юнайтед и пое контрола върху футболните операции в клуба. Новината бе оповестена на Бъдни вечер, слагайки край на 13 месеца преговори относно потенциалната смяна на собствеността на "Олд Трафорд".

Най-богатият човек във Великобритания придобива дяла от 26 паунда на акция в сделка, която "ще включва всички аспекти на футболните операции и академии на мъжкия и женския отбор", за неговата ИНЕОС група, се казва в изявление.

Очаква се спортният директор на ИНЕОС сър Дейв Брайлсфорд и главният изпълнителен директор на ИНЕОС Спорт и бивш директор в Ювентус и Пари Сен Жермен Жан-Клод Блан да имат места в Борда на директорите в Юнайтед. Сделката все още не е одобрена официално от Висшата лига - този процес ще отнеме между шест и осем седмици. Няма формално споразумение Ратклиф да вземе от акциите на семейство Глейзър в близко време, но президентът на ИНЕОС има правото първи да откаже продажба на дялове от тяхна страна в бъдеще.

Ратклиф ще инжектира 237 млн. паунда в клуба за инвестиции в инфраструктурата. Чрез ИНЕОС Спорт, Юнайтед заявиха, че "ще имат достъп до опитни професионалисти с висока продуктивност, с опит в създаването и ръководенето на елитни отбори както във, така и извън играта".

"Като местно момче и дългогодишен привърженик на клуба, съм много щастлив, че успяхме да стигнем до споразумение с ръководството на Манчестър Юнайтед, което ни дава управленска отговорност относно футболните операции в клуба. Докато рекламният успех на Манчестър Юнайтед е гарантирал наличието на финанси за спечелване на трофеи на най-високо ниво, този потенциал така и не беше напълно реализиран в последните години. Ще донесем със себе си глобалните познания, експертиза и талант от ИНЕОС Спорт груп, за да помогнем за допълнително подобрение в клуба, докато същевременно осигурим финанси, които ще гарантират бъдещи инвестиции на "Олд Трафорд".

Тук сме за дългосрочен план и осъзнаваме, че ни чакат много работа и предизвикателства, които ние ще посрещнем с професионализъм и страст. Отдадени сме да работим с всички в клуба - ръководството, треньорския щаб, футболистите и феновете, за да изведем клуба в правилната посока. Нашата споделена амбиция е ясна: всички искаме да видим Манчестър Юнайтед там, където принадлежи, на върха в английския, европейския и световния футбол", каза в свое изявление Ратклиф.

Очаква се най-богатият британец да има основна дума в това как "червените дяволи" се ръководят до началото на зимния трансферен прозорец през януари, като Пол Мичъл е напът да стане новият спортен директор на клуба - в момента той изпълнява тази длъжност в Монако, като е отговарял за трансферите преди това в Саутхемптън, Тотнъм и РБ Лайпциг. Жан-Клод Блан вероятно ще стане главен изпълнителен директор, а Брайлсфорд също ще има своя принос.

Постът на мениджъра Ерик тен Хаг не е заплашен, но нидерландецът отлично осъзнава, че се нуждае от подобрение на резултатите от началото на сезона, ако иска да продължи да води клуба и занапред. Юнайтед са едва осми във Висшата лига с 28 точки, с осем загуби за първенство и общо 13 във всички турнири, като вече отпаднаха от Шампионска лига и бяха детронирани за Купата на Лигата от Нюкасъл.