Ерлинг Холанд зарадва Манчестър Сити, носейки трудна победа над Евертън с 2:0, като вкара и двете попадения за шампионите. Голмайсторът вкара първите си попадения в първенството от почти два месеца и половина насам. 

Хората на Пеп Гуардиола имаха доста трудности срещу добре организиралия си опонент, като до средата на второто полувреме нямаха точен удар, но малко след това норвежецът откри, а след това се разписа и отново, за да гарантира успеха. 

Гражданите определено не впечатлиха с играта си, но все пак наложиха волята си, благодарение на по-голямата си класа. Така те събраха 52 точки и поведоха в класирането поне за около 3 часа, с точка пред Ливърпул, който бе домакин на Бърнли. Евертън остана в опасната зона с 19 точки. 

Голямата новина за Ман Сити бе оставянето сред резервите на Кевин де Бройне и Бернардо Силва, вероятно заради предстоящия сблъсък от Шампионската лига. Вместо тях започнаха Матеус Нунеш и Жереми Доку, докато в защита Джон Стоунс и Мануел Аканджи замениха Кайл Уокър и Йошко Гвардиол. При Карамелите нямаше промени от 2:2 срещу Тотнъм. 

Гостите започнаха изненадващо по-добре, но без кой знае какви положения, докато домакините изглеждаха доста отпуснати, а липсата на креативност определено се усещаше. Карамелите бяха добре организирани и затваряха пространствата пред своята врата, което определено затрудняваше опонента. 

В 15-ата Калвърт-Люин стреля, но малко покрай целта. Опитите на Гражданите често завършваха с блокирани удари, което потвърждаваше отличното позициониране на играчите на Евертън. Именно такава бе ситуацията в края на първата част, когато Аканджи остана на добра позиция в средата на наказателното поле и стреля, но Джеймс Тарковски отново блокира и в крайна сметка паузата дойде при 0:0. Домакините имаха 9 изстрела, но нито един точен, което определено си бе за отбелязване. 

Гуардиола не направи смени на почивката, но Де Бройне и Бернардо започнаха да загряват, като белгиецът влезе в 57-ата минута, заедно с Кайл Уокър. Минутите обаче минаваха, а Сити така и не успяваше да намери път към вратата на съперника, като в средата на втората част шампионите оставаха без точен удар. Влиянието на Де Бройне определено не се усещаше. Родри опита удар отдалеч, но твърде неточен.  

Все пак в 71-ата минута логичното се случи и Ман Сити поведе, макар и донякъде с късмет. След корнер топката бе свалена и рикошира в защитник, впоследствие гостите не успяха да изчистят и тя се оказа на пътя на Холанд, който без да се колебае със силен удар преодоля Пикфорд и „Етихад” изпадна в екстаз. Това бе първият гол на нападателя в първенството от 77 дни. 

Голът успокои Гражданите, които запазиха контрола в следващите минути, а опитите на Евертън да реагира не се увенчаха с успеха. В крайна сметка всичко приключи в 85-ата минута. Домакините отнеха една топка в близост до своето наказателно поле, Де Бройне пусна към спринтиралия Холанд, който се пребори с Брантуейт и удар по земя стреля покрай Пикфорд, за да подпечата успеха и да увеличи сметката си за сезона на 16 гола. 

Манчестър Сити – Евертън    2:0

1:0    Холанд 71
2:0    Холанд 85

Манчестър Сити: Едерсон, Стоунс, Аканджи (57 Уокър), Диас, Аке, Родри, Нунеш (57Де Бройне), Фодън, Алварес (78 Бернардо Силва), Доку (87 Грийлиш), Холанд
Евертън: Пикфорд, Годфри (56 Колман), Тарковски, Брантуейт, Миколенко, Йънг (78 Онана), Гарнър, Гей (88 Шермити), Макнийл (89 Добин), Харисън, Калвърт-Люин (78 Бето)