Манчестър Сити направи сериозна крачка към 1/4финалите на Шампионската лига, след като спечели с 3:1 гостуването си на ФК Копенхаген. Реваншът е след 3 седмици на „Етихад“. 

Гражданите контролираха напълно мача и можеха да спечелят и по-убедително, но и този резултат на практика им гарантира мястото в следващата фаза. 

Кевин Де Бройне, Бернардо Силва и Фил Фодън вкараха головете, а реално Гражданите трябваше да запазят и суха мрежа, тъй като попадението на домакините дойде след гаф на вратаря Едерсон. 

За шампиона в турнира имаше няколко промени от победата над Евертън през уикенда, като Джак Грийлиш бе титуляр  за първи път от месец, а и Кевин де Бройне стартира. 

Още в 3-ата минута гостите стигнаха до добра ситуация, след като Нейтън Аке центрира отляво и сложи топката на глава на Кевин де Бройне, но белгиецът от границата на вратарското поле, стреля неточно, след като определено можеше да се справи по-добре. 

Малко след това Гражданите изпълниха бързо свободен удар, Бернардо Силва бе изведен в наказателното поле отдясно и центрира, а Рубен Диаш засече с глава. Ударът бе добър и затрудни вратаря, който все пак изби, а при добавката от трудна позиция Аке пропусна. 

Сити обаче имаше пълно предимство и логичното се случи в 10-ата минута. Тогава Фодън получи отдясно, майсторски овладя и подаде в коридор към Де Бройне, който нахлу отдясно в наказателното поле и с много прецизен удар по земя по диагонала, прати топката в далечния ъгъл. 

Гостите запазиха контрола и след гола, но Джак Грийлиш отнесе няколко здрави ритника и в крайна сметка бе заменен от Жереми Доку в 21-ата минута. Малко след това Бернардо Силва се измъкна отляво, напредна и опита подаване от аутлинията, след което обаче топката бе отклонено от защитника Вавро с глава и се отби от напречната греда, което спаси датчаните. 

Домакините определено действаха доста грубично и Фодън и Доку също отнесоха сериозни балтии. В 29-ата минута Сити отново бе близо до гола. Доку отклони от въздуха към Холанд, който също опита атрактивен шут, но от трудна позиция не успя да насочи топката във вратата.

Така се стигна до 34-ата минута, когато Едерсон закопа англичаните и домакините изравниха. Вратарят сбърка при пас и подаде към Елионуси, който веднага опита удар, който обаче бе блокиран от Диаш. Топката се отклони на пътя на Матсон, който от 17-18 метра с отличен удар я прати в мрежата за 1:1. Голям гаф на вратаря на Ман Сити. 

В самия  край на полувремето обаче, Бернардо Силва възстанови преднината на отбора си. Де Бройне бе спрян при опит да се измъкне, но топката се отклони на пътя на португалеца, който майсторски с външната част на ходилото я прати в далечния ъгъл и така паузата дойде при аванс за гостите. 

Второто полувреме започна с по-активни действия от домакините, но като цяло Сити запази контрола. Все пак Де Бройне накара Грабара да спасява удара му от границата на наказателното поле, но в 61-ата минута Аке трябваше да се намесва решаващо, като изпревари чакащия да вкара Корнелиус. 

Холанд стреля с глава право във вратаря, а в 69-ата минута Жереми Доку потърси далечния ъгъл, но Грабара успя да избие покрай гредата с отлично спасяване. В 77-ата минута удар на Холанд с глава бе отклонен от защитник малко над вратата, а скоро след това Фодън стреля неточно от въздуха. 

До края гостите бяха близо и до още попадения, като в добавеното време Холанд пропусна изведен, преди в 92-ата минута все пак да вкарат. Фодън размени пасове с Де Бройне и от чиста позиция нямаше как да пропусне, за да успокои съвсем отбора си преди реванша. 

ФК Копенхаген – Манчестър Сити    1:3

0:1    Де Бройне 10
1:1    Матсон 34
1:2    Бернардо Силва 45
1:3    Фодън 92

ФК Копехаген: Грабара, Кристенсен, Вавро, МакКена, Дикс, Гонсалвеш (70 Хьойлунд), Йенсен, Матсон (81 Ларсон), Елионуси, Клаесон (55 Корнелиус), Ахури (81 Сьоренсен)
Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Стоунс, Диаш, Аке, Родри, Бернардо (78 Матеус Нунеш), Фодън, Де Бройне, Грийлиш (21 Доку), Холанд