Арсенал постигна нова гръмка победа във Висшата лига като гост и след като разби Уест Хям с 6:0, сега отнесе и закъсалия Бърнли с 5:0, за да остане на 2 точки от лидера Ливърпул, като вече има 55 в актива си. 

Хората на Микел Артета нямаха никакви проблеми, като разликата в класите бе сериозна. Букайо Сака вкара два пъти, а по веднъж се разписаха Мартин Йодегор, Леандро Тросар и Кай Хаверц. Домакините не направиха нищо особено и допуснаха нова загуба, която ги оставя в опасната зона със само 13 точки. 

И за двата отбора нямаше промени в съставите от последните им мачове, като за лондончани Емил Смит-Роу отново бе в групата, но Жезус, Зинченко и Томиясу продължаваха да липсват. 

Гостите очаквано взеха инициативата още от началото и поведоха в 4-ата минута при първата си опасна атака. Мартинели напредна отляво и подаде към Мартин Йодегор на границата на наказателното поле. Норвежецът направи едно докосване, за да си нагласи топката, след което я прати с нисък удар в ъгъла и отборът му поведе. Той получи и твърде голямо пространство от защитниците.  

Гостите запазиха контрола и в следващите минути, въпреки че домакините се опитваха да ги пресират. Тросар бе спрян от Трафърд при една добра атака, макар че сякаш имаше и тънка засада и със сигурност щеше да има намеса на ВАР, ако топката отново бе в мрежата. 

Артилеристите продължиха да натискат, но все пак трудно стигаха до чисти положения. В 25-ата минута и Давид Рая трябваше да се намесва при нещо средно между удар и центриране на Одобер. 

 По-голямата класа на Арсенал обаче бе видима и в 39-ата минута гостите стигнаха до дузпа. Йодегор изведе отлично Хаверц, който пусна към Тросар, а белгиецът изпревари Асиньон, който го спъна. Контактът изглеждаше минимален и ВАР прегледа отново ситуацията, но в крайна сметка дузпата остана и Сака реализира втория гол с нисък удар, въпреки че Трафърд отгатна ъгъла. Така паузата дойде при добър аванс за лондончани. 

Малко повече от минута след паузата интригата окончателно приключи. Йодегор изведе отдясно Сака и английският национал с мощен удар прати топката под гредата, вкарвайки втория си гол в мача. 

В 56-ата минута се стигна до тежка контузия на Аарън Рамзи от домакините и прекъсване от около 5-6 минути. Скоро след това Тросар пропусна да вкара с удар по диагонала, след като не намери добре топката. В 66-ата минута обаче белгиецът се реваншира, след като топката стигна до него след пас на Кивьор и я прати в мрежата за 4-и път. 

Скоро след това Артета направи тройна смяна и влезлият от пейката Еди Нкетиа стреля неточно с глава, пропускайки нова възможност. В 78-ата минута Хаверц получи топката от тъч, домакините не се ориентираха, а германецът напредна, влезе в наказателното поле и спокойно реализира 5-ия гол за отбора си. 

Бърнли – Арсенал    0:5

0:1    Йодегор 4
0:2    Сака 41 дузпа
0:3    Сака 47
0:4    Тросар 66
0:5    Хаверц 78

Бърнли: Трафърд, Асиньон (79 Да Силва), О’Шей, Естев (62 Тейлър), Делкроа, Рамзи (63 Родригес), Берге, Браунхил, Одобер (80 Бруун Ларсен), Фофана, Амдуни (46 Гудмундсон)
Арсенал: Рая, Уайт (69 Седрик), Габриел, Салиба, Кивьор, Райс (80 Жоржиньо), Йодегор, Хаверц (84 Смит-Роу), Сака (69 Нелсън), Тросар (69 Нкетиа), Мартинели