Сити обърна Юнайтед с 3:1 в дербито на Манчестър, за да остане на точка от Ливърпул в класирането на Висшата лига. 

Гражданите доминираха в мача, но изостанаха рано и трябваше да правят обрат, което се случи с 3 гола след почивката. 

Два страхотни гола украсиха мача, а Ерлинг Холанд освен че вкара, се отчете и вероятно с пропуска на сезона. Фил Фодън обаче беше най-добрият за победителите с 2 попадения и невероятно представяне. 

Победителите имаха притежанието в 73% от времето, имаха 27 удара, от които 8 точни и изпълниха 15 корнера, което е ясно доказателство за превъзходството им. Сити има 62 точки, докато Ливърпул е с 63. Юнайтед пък остана с 44, на 6 от Тотнъм и на 11 от 4-ия Астън Вила. 

За домакините имаше 3 промени от последния мач, като Уокър, Де Бройне и Доку стартираха вместо Аканджи, Ковачич и Нунеш. Джак Грийлиш не бе в групата. За гостите разликите бяха 2 от загубата срещу Фулъм. Джони Еванс се появи в защита вместо Магуайър, а Скот Мактомини в средата на терена на мястото на Омари Форсън. 

Още в началото Фил Фодън стреля опасно, но защитник изби с глава. Гражданите взеха инициативата още от началото преди в 6-ата минута Гарначо да успее да се измъкне отдясно на скорост, но не успя да взаимодейства точно. 

В 8-ата минута обаче, Юнайтед ликуваше. Онана подаде дълга топка към Фернандеш, който напредна зад защитата, запази топката и я поднесе към Рашфорд, който с великолепен изстрел реализира, като топката се отби от напречната греда и влезе във вратата, за ужас на феновете на Сити. 

Домакините опитаха да реагират и Фодън получи нова възможност, но ударът му по диагонала бе избит с крак от Онана. Англичанинът остана много активен и в 19-ата минута бе изведен сам срещу вратаря, макар и леко вдясно, но ударът му бе отклонен от излезлия напред страж, а последвалия корнер не донесе нищо. 

Сити изпълни още няколко ъглови удара и продължи да натиска, но без да тества Онана кой знае колко сериозно. В 29-ата минута Доку размени пасове със съотборник, но след това стреля разочароващо. В 33-ата Родри бе близо до попадение, но Онана спаси удара му от въздуха. 

В 45-ата обаче Холанд направи пропуска на сезона. Фодън получи отдясно и веднага върна топката с глава пред вратата, където от метър норвежецът успя да засече над напречната греда. Огромен пропуск! Сити изпълни 12 корнера до почивката, но изоставаше след първата част с 0:1!

След паузата ситуацията на се промени особено. Сити доминираше, а Юнайтед опитваше да контраатакува. В 56-ата минута логичното се случи. Фодън получи леко вдясно, влезе към центъра и със страхотен удар от 18-19 метра прати топката в гордия десен ъгъл  на вратата. Още един страхотен гол и Сити изравни! Юнайтед претендираше за нарушение срещу Рашфорд малко преди това, но реферът подмина ситуацията. 

След това домакините потърсиха и победата. Гуардиола пусна Алварес, а тимът му затегна обръча около наказателното поле на противника. Чистите положения обаче идваха трудно. Уокър стреля точно, но право в ръцете на Онана. 

В 78-ата минута Гарначо бе изведен добре, но Едерсон успя да стигне пръв до топката, макар и след това да се стигна до контакт между двамата. Последва преразглеждане от ВАР, но до промяна не се стигна и съответно дузпа нямаше. 

Малко след това Сити поведе. Фодън размени пасове с Алварес и продължи движението си, след което с нисък и точен удар по диагонала реализира за 2:1. Напълно заслужен обрат след великолепен мач за англичанина. 

В 91-ата минута всичко приключи. Родри отне лесно от резервата Амрабат и веднага подаде към Холанд, който този път нямаше как да сбърка и с прецизен изстрел по земя подпечата победата на Сити. 

Манчестър Сити – Манчестър Юнайтед    3:1

0:1    Рашфорд 8
1:1    Фодън 56
2:1    Фодън 80
3:1    Холанд 91

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Стоунс, Диаш, Аке, Родри, Де Бройне, Бернардо, Фодън (96 Боб), Доку (59 Алварес), Холанд
Манчестър Юнайтед: Онана, Дало, Варан, Еванс (69 Камбуала), Линдельоф, Мейну (81 Амрабат), Каземиро, Мактомини, Фернандеш, Гарначо (81 Форсън), Рашфорд (75 Антъни)