ВАР помогна на Eвертън да докопа скъпоценна точка при гостуването си на Нюкасъл и да стигне до 1:1 на „Сейнт Джеймсис Парк” в 31-ия кръг на Висшата лига. 

Късно отсъдена дузпа даде възможност на Карамелите да стигнат до равенството, макар и да записаха 13-и пореден мач в първенството без победа. 

Свраките, които са съсипани от контузии, доминираха през повечете време и поведоха чрез Александър Исак, който в 15-ата минута вкара 15-ия си гол през сезона, след  като бе изведен от Харви Барнс с прецизен изстрел по земя. 

Хората на Еди Хау създадоха достатъчно ситуации, за да си гарантират успеха, но не го направиха. Джордън Пикфорд направи серия спасявания, а и гол на Дан Бърн бе отменен заради много тънка засада. 

Витали Миколенко от гостите изби от голлинията при една ситуация впоследствие, за да се стигне до последните минути, когато резервата Пол Дъмет напълно ненужно задържа и събори Ашли Йънг в наказателното поле при едно центриране. 

ВАР сигнализира на рефера Тони Харингтън и го прати на монитора, за да гледа ситуацията, след  което той посочи бялата точка. Доминик Калвърт-Люин не изпълни много добре, но макар и Дубравка да отклони топката, не успя да избие и така Евертън спечели важната точка. 

Въпреки това Карамелите остават близо до опасната зона с 26 в актива си, докато Нюкасъл има 44 и е в първата половина на таблицата.