Арсенал също не сбърка в битката за титлата в Англия и след категоричното 3:0 на терена на Брайтън, оглави класирането с точка пред Ливърпул и Манчестър Сити, поне до утре, когато Червените гостуват на Манчестър Юнайтед. 

Кай Хаверц се отчете с гол и асистенция за успеха на южния бряг, като Артилеристите направиха пробива от дузпа през първото полувреме и след паузата вкараха още два пъти. 

Домакините също имаха своите ситуации, но ги пропуснаха, а и като цяло хората на Микел Артета имаха контрол върху събитията на терена и стигнаха сравнително лесно до триумфа. 

За гостите Букайо Сака отново беше на линия, след като пропусна предишния двубой на лондончани, докато бившият играч на Артилеристите Дани Уелбек водеше атаката на Чайките. 

Арсенал натисна още от началото и започна да създава положения. Още във 2-ата минута Йодегор сложи топката на главата на непокрития Габриел, който обаче стреля встрани, след като определено трябваше да вкара. 

Домакините отговориха с неточни удари на Енсисо и Модер, но лондончани бяха тези, които доминираха. Сака бе неточен в 12-ата минута, а малко след това Жезус накара Вербрюген да спасява удара му. 

Последва неточен опит на бразилеца от добра позиция, за да се стигне до 31-ата минута, когато Арсенал получи дузпа. Лампти събори Жезус и въпреки че леко докосна топката, ВАР потвърди отсъждането на рефера, тъй като действието на защитника бе доста непохватно. Сака не прояви милост и категорично реализира. 

Малко преди паузата Рая запази предимството на гостите, спасявайки опасен фалцов удар на Енсисо. Изстрелът определено бе опасен, но вратарят се справи. Добавените минути на първата част бяха 7, заради проблем с Габриел, като Арсенал успя да запази аванса си. 

Втората част остана двуостра, като Еступинян стреля неточно за Брайтън, а за гостите Хаверц намери Йодегор, чийто силен шут някак си бе спасен от Вербрюген. Класата на Артилеристите обаче си каза думата и те стигнаха до нов гол. 

В 62-ата минута Брайтън загуби топката в собствената половина и Йодегор веднага намери Жоржиньо, който стигна до аутлинията и оттам върна към вратарското поле, където Кай Хаверц засече и реализира, за да реши на практика мача. 

В 86-ата минута все пак се разписа и бившият играч на домакините Леандро Тросар. Белгиецът бе изведен отлично от Хаверц и майсторски прехвърли излезлия напред вратар, за да направи победата на отбора си още по-убедителна. 

Така Арсенал събира 71 точки, докато Ливърпул и Ман Сити имат по 70. Брайтън е 9-и с 43. 

Брайтън – Арсенал    0:3

0:1    Сака 33 дузпа
0:2    Хаверц 62
0:3    Тросар 86

Брайтън: Вербрюген, Лампти, Ван Хеке, Дънк, Еступинян, Грос, Балеба, Модер, Енсисо, Адингра, Уелбек (77 Ансу Фати)
Арсенал: Рая, Уайт, Салиба, Габриел, Зинченко (72 Томиясу), Жоржиньо, Райс, Йодегор (89 Виейра), Сака (64 Мартинели), Хаверц (89 Нкетиа), Жезус (64 Тросар)