Арсенал постигна очаквана победа с 2:0 срещу новака Брайтън, след като контролираше събитията на „Емиратс”. Така домакините зарадваха мениджъра си Арсен Венгер на връх 21-ата годишнина, откакто пое клуба. 
 
Лондончани вкараха по един гол в двете полувремена, а можеха и да спечелят доста по-убедително, тъй като имаха и други ситуации, но ги пропуснаха, макар и да имаха 11 точни удара във вратата. 
 
Алексис Санчес направи много силен двубой, за да помогне на Артилеристите да подобрят актива си до 13 точки и така да се изравнят с Челси, като заемат 5-о място. 
 
Чайките остават със 7 в актива си като не направиха лош мач, но бе ясно, че трудно ще постигнат нещо, макар и през първото полувреме да бяха много близо до изравняване.  

Роб Холдинг и Алекс Айоби стартираха за Арсенал на местата на Кошчелни и Елнени, като това бе разликата от победата над Уест Бромич в понеделник. За Чайките Изи Браун водеше атаката в отсъствието на наказания Томер Хемед. 

 
Домакините започнаха силно и овладяха инициативата, като след малко повече от минута Лаказет бе на сантиметри от гол, но страхотният му удар от двайсетина метра тресна дясната греда на вратата. 
 
Арсенал продължи да натиска, а Чайките рядко минаваха центъра прибрани плътно в своята половина. В 12-ата минута хубаво взаимодействие освободи Айоби отляво, но диагоналният му удар бе спасен от Райън. 
 
В 16-ата минута лондончани поведоха. След свободен удар топката бе върната на далечната греда пред врата, получи се разбъркване като два изстрела на домакините бяха блокирани преди при третия опит Начо Монреал да прати топката в мрежата, вкарвайки втория си гол за клуба. 
 
Южняците се поокопитиха и в 23-ата минута бяха близо до изравняване. Топката бе чукната към Соли Марч, който стреля страхотно с левия крак, но за нещастие на Брайтън ударът се отби от гредата, след което от друдна позиция Дънк не намери мрежата при добавката. 
 
Като цяло предимството на Арсенал се запазваше и в 34-ата минута Лаказет излезе на добра позиция, но ударът му бе твърде слаб и Райън спаси без проблеми. В 42-ата минута пък отлична контра завърши с чиста ситуация пред Рамзи, чийто удар обаче бе спасен с крак от вратаря на Брайтън. 
 
Гостите имаха още едно добро положение преди паузата, когато отблизо Прьопер не успя да намери далечния ъгъл и така след първото полувреме Арсенал имаше аванс от един гол. 
 
След това ситуацията не се промени особено и не мина много време преди лондончани да удвоят аванса си. В 56-ата минута страхотна комбинация завърши с невероятен пас с пета на Санчес към свободния Айоби, който с мощен удар не остави шансове на стража на Брайтън. 
 
Последва удар на Санчес спасен от Райън, а малко след това и избита от голлинията топка от Дънк след опит на Колашинац с глава. Артилеристите доминираха, за да дойде и ситуация пред Лаказет, който бе спрян от Дънк в решителния момент. 
 
Така или иначе бе ясно, че Арсенал няма да изпусне трите точки, като Санчес продължи да играе много силно, а новакът нямаше отговор на действията на съперника. 
 
Все пак в 84-ата минута Мъри стреля покрай вратата на домакините с глава, а в оставащото време хората на Крис Хютън пренесоха играта в половината на съперника, но така и не стигнаха до гол. 
 
Арсенал – Брайтън 2:0
 
1:0 Монреал 16
2:0 Айоби 56
 
Арсенал: Чех, Холдинг, Мустафи, Монреал, Бейерин, Джака (83 Елнени), Рамзи, Колашинац, Айоби (71 Уолкот), Санчес, Лаказет (71 Жиру)
Брайтън: Райън, Бруно Салтор, Дънк, Дъфи, Бонг, Искиердо (76 Нокер), Стивънс, Прьопер, Марч, Грос, Браун (76 Мъри)