Арсенал зарадва мениджъра си Арсен Венгер с победа с 4:1 в последното му лондонско дерби, което бе срещу Уест Хям и дръпна с 4 точки пред Бърнли в борбата за 6-ото място, ако то разбира се има някакво значение. 
 
Артилеристите имаха колебания и успехът определено не изглеждаше сигурен, преди в последните 10 минути да се развихрят и да отбележат три гола, като ключовият втори бе след груба грешка на Чуковете. 
 
Александър Лаказет се разписа на два пъти, за да може отбора да увеличи актива си на 57 точки и да бъде в добро настроение за мача с Атлетико в четвъртък. Уест Хям остава с 35 точки, но все още е сравнително спокоен за оцеляването си, тъй като е на 5 точки от опасната зона. 

За разлика от последните мачове феновете на Арсенал този път бяха изпълнили „Емиратс“, за да покажат уважението си към Арсен Венгер в предпоследния му домакински мач във Висшата лига. 

 
Съставът на домакините до голяма степен бе  структуриран с мисъл за предстоящия сблъсък с Атлетико, като Лаказет водеше атаката, подпомаган от Уелбек и Айоби, докато Аарън Рамзи се появи в средата на терена. 
 
В началото Кошчелни стреля близо до целта, но пък първият точен удар бе за Чуковете, само че изстрелът на Жоао Марио бе спасен от Оспина. След това Мустафи блокира опит на Арнаутович, като това бяха силни минути за Уест Хям, като при един корнер Куяте отклони в напречната греда. 
 
Двубоят бе двуостър, въпреки че домакините не изглеждаха убедителни. Бейерин стреля над целта при една атака за тях, а след това и Уелбек не бе достатъчно прецизен. Последва нова възможвост пред Дани, който обаче не прецени добре отскока си и остана под топката. 
 
В крайна сметка до почивката гол не падна, но лошата новина за Арсенал бе контузията на Мохамед Елнени, която изглеждаше доста серозна, но след това стана ясно, че може би е сравнително лека. 
 
След паузата Арсенал натисна. Монреал накара Харт да спасява удара му в 48-ата минута, а в 51-ата не му остави шанс. Испанецът засече топката след корнер, когато бе оставен непокрит и успя да вкара хубав гол, с който изведе Артилеристите напред. 
 
След това Лаказет и Рамзи имаха добри възможности да увеличат преднината, но ги пропуснаха. Това даде възможност на Чуковете да се окопитят, а двете смени на Дейвид Мойс също свършиха работа. 
 
Гостите се активизираха и успяха бързо да изравнят. В 64-ата минута след разбъркване топката се оказа идеална за Арнаутович, който с диагонален и много остър удар, не остави шансове на Оспина. 
 
Това бяха трудни минути за домакините, които обаче отново взеха инициативата. Джака стреля опасно, но Харт изби в корнер, а след това Уелбек насочи много опасно в далечния ъгъл, но стражът с отличен плонж изби. 
 
В 82-ата минута обаче, лоша комуникация в защитата на Уест Хям подари ключов гол на Арсенал. Рамзи получи отляво и опита центриране. Деклан Райс се наведе, очаквайки Харт да улови зад него, само че това изненада вратаря и топката спря в далечния ъгъл. 
 
Малко след това интригата окончателно приключи. При многоходова атака Обамеянг получи на границата на наказателното поле, подаде вдясно от себе си, където бе Лаказет и французинът със силен удар и с лек рикошет успя да реализира отново и да направи 3:1. 
 
До края имаше време Лаказет да направи успеха още по-убедителен, след като получи от Рамзи, стреля, а въпреки че Харт успя да докосне топката, не съумя да я избие. 
 
Арсенал – Уест Хям 4:1
 
1:0 Монреал 51
1:1 Арнаутович 64
2:1 Рамзи 82
3:1 Лаказет 85
4:1 Лаказет 89
 
Арсенал: Оспина, Бейерин, Мустафи, Кошчелни, Монреал, Елнени (45 Мейтланд-Найлс), Джака, Рамзи, Айоби (70 Обамеянг), Лаказет, Уелбек (88 Чеймбърс)
Уест Хям: Харт, Райс, Огбона, Кресуел, Сабалета, Куяте, Нобъл, Масуаку (86 Каръл), Едимилсон (59 Ернандес), Жоао Марио (59 Лансини), Арнаутович