Челси успя да спечели трофея от Лига Европа, след като на финала в Баку разби Арсенал с 4:1.

Първото попадение в мача бе дело на Жиру, който вкара с глава в 49-ата минута и по този начин наказа своя екс-тим. Педро бе точен в 60-ата, а Азар вкара два гола в 65-ата минута от дузпа и 72-ата, за да оформи крайния успех на тима си. Попадението за другия лондонски тим бе на Иуоби в 69-ата минута.

Това е и първи трофей на Маурицио Сари начело на отбора, но бъдещето му със сигурност още не е ясно, тъй като името му се свързва и с отбора на Ювентус, както и с този на Рома.

Лондончани за втори път в своята история печелят трофея, след като отборът грабна същата титла и през сезон 2012/2013.

При всички положения със спечеленото отличие може спокойно да се каже, че сезонът за „сините” е успешен.

За Арсенал пък в крайна сметка остана горчилката, а Унай Емери не успя да прибави още един трофей от втория по сила европейски турнир към своята витрина.

Известно е, че той успя да спечели на три пъти отличието със състава на Севиля.


Срещата започна съвсем резонно в добро темпо, а в 8-ата минута „артилеристите” бяха много близо до това да стигнат до попадение.

Обамеянг обаче не успя да се възползва от неразчетена изява на Кепа, който тръгна да избива една топка, и в крайна сметка би покрай вратата от добра позиция.

В 18-ата минута Лаказет проби в наказателното поле на Арсенал и падна на тревата след съприкосновение с противниковия страж.

На повторенията ясно се видя, че има контакт между двамата, но пък съдията реши друго и в крайна сметка реши да не отсъжда дузпа.

В следващите минути Арсенал сякаш надиграваше съперника си и в крайна сметка бе по-близо до попадение.

Малко преди първия половин час да мине Джака отправи сериозен удар от около 25 метра, който в крайна сметка премина много малко над напречната греда.

Все пак обаче в последните десетина минути на първото полувреме и Челси се активизира.

В 34-ата минута Емерсон отправи хубав удар по диагонала, а Чех успя да избие топката и да спаси вратата си.

Пет минути след това стражът на Арсенал се намеси отлично и след удар на Жиру, като за пореден път спаси вратата си.

Второто полувреме започна чудесно за „сините” и в 49-ата минута Жиру даде аванс на Челси, след като с глава успя да засече страхотно центриране на Емерсон.

Броени минути след това "топчиите" се опитаха да направят нещо и след удар на Торейра бранител на противника успя да се справи.

В 60-ата минута всичко за Арсенал приключи, след като Азар намери Перо на точката на дузпата и испанецът успя с лекота да удвои аванса на тима си. 

Четири минути след това Жиру падна в наказателното поле след нарушение на Мейтланд-Найлс, а реферът бе безкомпромисен в решението си - дузпа за Челси.

Зад топката застана Азар, който с лекота успя да я вкара в мрежата и да "убие" каквато и да е интрига. 

В 69-ата минута след прекрасен удар с външен фалц малко преди границата на наказателното поле Иуоби успя да се разпише и да върне надеждите на Арсенал, че може би не всичко в този мач е загубено.

Три минути след това Азар вкара второто и попадение в мача след удар от близка дистанция и в крайна сметка върна преднината от три гола на тима си. 

Броени минути след това след удар на Вилиан Петър Чех се намеси прекрасно. 

В 83-ата минута Уилък бе изведен сам срещу вратаря, но в крайна сметка би покрай вратата, а до самия край нямаше повече голове. До самия край нямаше повече голове. 

ЧЕЛСИ – АРСЕНАЛ 4:1
1:0 Жиру 49
2:0 Педро 60
3:0 Азар 65 дузпа
3:1 Иуоби 69
4:1 Азар 72

Челси: Кепа, Луис, Аспиликуета, Емерсон, Кристенсен, Ковачич (69 - Баркли), Жоржиньо, Канте, Азар (88 - Дзапакоста), Жиру, Педро (71 - Вилиан)

Арсенал: Чех, Монреал (66 - Гендузи), Сократис, Кошчелни, Колашинац , Йозил (78 - Уилък), Джака, Мейтланд-Найлс, Торейра (66 - Иуоби), Обамеянг,  Лаказет