Арсенал пак стана за резил, след като падна с 1:2 от Брайтън у дома във Висшата лига. Това бе 7-и пореден мач без победа в първенството и 9-и във всички турнири, като определено кризата се задълбочава. 

Истината е, че Чайките играха добре и със сигурност заслужаваха да вземат нещо от мача, докато Фреди Люнгберг и феновете се убедиха, че ситуацията при Артилеристите е много по-тежка. 

Липсата на качество и настроение в играта на Артилеристите логично им донесе разочарование и за пореден път те бяха изпратени с освирквания, губейки за първи път на "Емиратс" за сезона. Тимът е 10-и, но е по-близо до изпадащите, отколкото до топ 4. Брайтън пък се отдалечи на 4 точки от опасната зона. 

Още в началото неразбирателство в защитата на домакините едва не бе използвано от Конъли, но Лено се намеси навреме. 

След това Артилеристите взеха инициативата, но без да могат да създават чисти ситуации. На няколко пъти Лаказет остана в засада, което също ликвидира опасностите. 

Постепенно обаче, гостите се окопитиха. В 20-ата минута Бейерин задържа Аарън Конъли на границата на наказателното поле и съдията отсъде свободен удар за Чайките. Паскал Грос стреля в стената, а малко след това Адам Уебстър засече подаване от корнер, но не затрудни Лено. 

В 26-ата минута обаче Нийл Мопе остана свободен на далечната греда, стреля по диагонала покрай вратата, а Конъли не успя да добави отблизо. Домакините все пак стигнаха до положение в 28-ата минута, но диагоналният удар на Обамеянг премина встрани. 

Последваха две спасявания на Лено само в разстояние на секунди след изстрери на Мопе и Прьопер, след като гостите определено се справяха много добре на „Емиратс“. 

И логичното се случи в 36-ата минута. След корнер топката бе свалена, защитата на домакините не успя да изчисти, след което Адам Уебстър стреля неспасяемо и даде преднина на Чайките. 

В следващите минути лондончани така и не успяха да излязат от шока, докато Брайтън на няколко пъти контраатакува и при малко по-голяма прецизност при последното подаване, определено можеше да увеличи аванса си. На почивката обаче, гостите заслужено водеха. 

На старта на второто полувреме Люнгберг пусна Никола Пепе на мястото на Уилок, лондончани натиснаха и в 50-ата минута изравниха. Лаказет отклони с глава след корнер към далечния ъгъл и топката спря в мрежата. Останаха съмнени за нарушение срещу Прьопер, но след намесата на ВАР голът бе зачетен. 

Лондончани продължиха да се опитват да стигнат до пълен обрат и в 63-ата минута го постигнаха. Давид Луис вкара след статично положение, но ВАР се намеси и отмени попадението за засада. 

В следващите минути гостите пак заиграха добре и за пореден път се видя, че защитата на Арсенал е много зле. Подобрението даде резултат в 80-ата минута, когато Аарън Моой се измъкна отляво и центрира, а Мопе отклони майсторски с глава, за да направи 2:1. 

Арсенал опита да стигне до точката и в 83-ата минута Пепе накара Мат Райън да спасява удара му. Малко след това Мартинели стреля много опасно с глава към далечния ъгъл, но вратарят на Брайтън съумя да направи отлично спасяване и с него да запази и победата. 

Арсенал – Брайтън 1:2
 
0:1 Уебстър 36
1:1 Лаказет 50
1:2 Мопе 80
 
Арсенал: Лено, Бейерин, Сократис, Давид Луис, Колашинац (72 Тиърни), Торейра, Уилок (46 Пепе), Йозил, Обамеянг, Лаказет (77 Мартинели)
Брайтън: Райън, Алзейт (89 Дъф), Уебстър, Дънк, Бърн, Прьопер, Стивънс, Грос (80 Тросард), Моой, Конъли, Мопе