Челси обърна Арсенал с два гола в последните минути и спечели лондонското дерби от 20-ия кръг на Висшата лига с 2:1 на „Емиратс Стейдиъм”. 

Двата тима си размениха по едно полувреме, като Артилеристите бяха много по-добри до почивката и поведоха, но след нея съперникът ги притисна и с попадения след 80-ата минута стигна до много ценна победа, за да разочарова Микел Артета в домакинския му дебят. 

Така Сините събраха 35 точки и останаха с 4 аванс пред преследвачите на 4-ото място. Артилеристите пък са с 24 и шансовете им за четворката вече изглеждат сякаш само теоритични. 


В състава на Арсенал имаше 2 промени от равенството с Борнемут. Матео Гендузи замени Гранит Джака в средата на терена, след като швейцарецът е пред трансфер в Херта и вероятно е изиграл последния си мач за Артилеристите. Той се оказа болен и това бе причаната за липсата. Калъм Чеймбърс се появи вместо Сократис в защита. За Челси се завърнаха Матео Ковачич и Мейсън Маунт вместо Жоржиньо и Калъм Хъдзън-Одой. 

Началото за домакините бе добра и те действаха агресивно и активно. Давид Луис стреля силно от свободен удар, но без да затрудни Кепа. Челси отговори бързо и Уилиан намери Маунт в наказателното поле и той стреля веднага. Слънцето блесна в лицето на Бернд Лено, който след това се справи при добавката. 

Малко след това домакините поведоха. След корнер Чеймбърс отклони към далечната греда, Ковачич покри засадата и Обамеянг реализира с глава 13-ия си гол в Лигата за сезона. 

Артилеристите се вдъхновиха и в 18-ата минута Обамеянг намери отлично Лаказет, но намеса в последния момент за Канте предотврати проблемите. Последва неприятна контузия за Чеймбърс, който бе заменен от Мустафи. 

Сините продължаваха да не правят нищо в нападение и Арсенал контролираше двубоя. Франк Лампард реагира и пусна Жоржиньо вместо Емерсон, като Челси заигра с четирима в отбрана. 

В 37-ата минута гостите поискаха дузпа за нарушение срещу Ейбрахам, но след кратка консултация с ВАР играта продължи. След корнера Зума не успя да реализира и така паузата дойди при аванс за Арсенал, което бе съвсем заслужено. 

Малко след почивката Челси пак бе близо до изравняването. След свободен удар Аспиликуета върна успоредно на голлинията, но топката бе избита. Канте стреля през няколко играчи от въздуха от границата на наказателното поле и топката мина близо до целта. 

Последва натиск на Челси и гостите натикаха съперника близо до вратата му, но липсваше острота и прецизност в завършващата фаза. Все пак в 66-ата минута Ейбрахам бе изведен отлично в наказателното поле и стреля, но Давид Луис блокира изстрела по впечатляващ начин. 

Няколко минути след това хубава атака на Челси можеше да завърши с гол, но последния пас не бе прецизен и Луис изчисти. След корнера Ейбрахам стреля с глава, но прати топката в ръцете на Лено. 

Имаше и спорно съдийско решение, когато при една ситуация Жоржиньо задържа Гендузи и можеше да получи втори жълт картон, но реферът не му показа такъв. 

В 77-ата минута Арсенал можеше да реши всичко, след като Канте загуби топката в наказателното поле и тя бе отклонена към резервата Джо Уилок, който стреля остро, но на сантиметри встрани! 

В 83-ата минута обаче, Челси все пак изравни благодарение на Бернд Лено. Германецът се размина при едно центриране от свободен удар отляво и зад гърба му Жоржиньо засече на празна врата. 

Само 4 минути след това обратът бе факт. След контра Уилиан бе изведен отдясно, върна пред вратата към Ейбрахам, който се обърна и с нисък удар преодоля Лено за втори път!

В добавеното време Торейра стреля неточно от въздуха, но като цяло Арсенал направи твърде малко в стремежа да стигне до точката и двубоят бе спечелен от Челси. 

Арсенал – Челси 1:2

1:0 Обамеянг 13
1:1 Жоржиньо 83
1:2 Ейбрахам 87

Арсенал: Лено, Мейтланд-Найлс, Чеймбърс (24 Мустафи), Давид Луис, Сака, Гендузи, Торейра, Нелсън (86 Пепе), Йозил (76 Уилок), Обамеянг, Лаказет
Челси: Кепа, Рюдигер, Зума, Томори (58 Лампти), Аспиликуета, Ковачич (70 Хъдзън-Одой), Канте, Емерсон (34 Жоржиньо), Маунт, Уилиан, Ейбрахам