Легендата на холандския футбол Марко ван Бастен е на мнение, че Барселона е в състояние да спечели дори световното първенство по футбол, тъй като нивото в Шампионската лига е по-високо от това на най-големия международен форум.

"Най-добрите футболисти в света идват в Европа. Само вижте какви велики имена участваха на полуфиналите в Шампионската лига този сезон. Като качество и зрелище ШЛ е по-силна от световното първенство. Ако Барса можеше да се пусне на световното, щеше да го спечели. От много години е така", обясни ван Бастен.

"Футболът в Шампионската лига е много хубав от дълго време. Там се вкарват много голове, съперниците се опитват да атакуват и се получават вълнуващи мачове. Всичко започна преди десетина години с Барселона, това е добре за развитието на футбола."

"Милан по мое време имаше най-добрите италиански защитници, най-добрите холандски нападатели и балансирана средна линия. Ние бяхме по-добри от холандския национален отбор по футбол, по-добри и от германския национален отбор, който спечели световното през 1990 година."

"Понякога се случва и някой национален отбор да е изключителен, като Испания през 2010 година. Но клубният футбол е по-добър. Шави е чудесен играч, един от най-добрите за последните 15 години. Той е много умен. Той и Иниеста дадоха на Барселона голям баланс - те създават положения, играят добър футбол. Те са най-важните играчи."

"Двамата не си приличат, защото Шави е повече човекът, който подава, докато Иниеста може да дриблира повече. Но и двамата имат страхотен поглед за играта и са важни както за защитата, така и за атаката. Двамата са мозъкът на един отбор."

"Шави спечели Шампионската лига три пъти, европейското първенство два пъти и световното първенство. Той е истински футболист - работи здраво и залага на футбола, вместо на славата. затова остана толкова дълго време на високо ниво. Ако един клуб разполага с трудолюбиви футболисти като него, Иниеста и Бускетс, ще може да играе на високо ниво между 6 и 10 години. Точно това се случва с Барселона."

"Беше много жалко, че Байерн имаше толкова контузени основни футболисти. Нямаше ги Ариен Робен, Франк Рибери и Давид Алаба. Силен Байерн щеше да направи сблъсъка с Барса по-интересен. Следващият сезон те ще се върнат по-силни и очаквам предизвикателството да дойде от тазгодишните полуфиналисти в ШЛ, плюс Челси, Арсенал и Манчестър Юнайтед. Ще е хубаво да видим Робин ван Перси отново в ШЛ", добави ван Бастен.