Барселона победи Атлетико Мадрид напълно заслужено само с 1:0 в дербито на 27-ия кръг на испанската Ла Лига, играно на стадион "Ноу Камп".

Каталунците изиграха много силно първо полувреме, в което имаха тотално превъзходство и заслужено се оттеглиха на почивка след гола на Лионел Меси от пряк свободен удар.

През второто полувреме "дюшекчиите" действаха доста по-активно, но положенията отново бяха основно пред вратата на Ян Облак. Попадения (на Суарес и Гамейро) за двата отбора правилно бяха отменени заради засади.

Барселона събра 69 точки на върха и дръпна с цели осем на втория в таблицата Атлетико Мадрид, който все пак има седем точки повече от третия Реал Мадрид.


Срещата започна сравнително спокойно, като гостите очаквано приеха играта в собствената си половина, защитавайки се по познатия твърд начин. Андрес Иниеста пробва удар след комбинация с Лео Меси, но спечели само корнер, от който не произлезе нищо застрашително.

Малко след това Жорди Алба слаломира по крилото и се опита да намери свой съотборник, но без успех. Габи игра опасно много близо до наказателното поле, когато срита Луис Суарес по пищяла, но шутът на Меси от прекия свободен удар срещна стената.

Домакините владееха топката в 73% от времето до средата на първото полувреме, когато Меси стреля с левачката към пазената от Ян Облак врата, но стражът не беше затруднен. Атлетико реагира с тупалка на Партей от дистанция, но тя беше лишена от нужната точност.

След няколко единоборства капитанът на Барселона Андрес Иниеста видимо изпитваше болка и на два пъти играта беше прекъсвана, за да му се окаже медицинска помощ. Последваха шутове на Алба и Луис Суарес, които бяха блокирани.

В 26-ата минута обаче нямаше прошка и домакините отриха резултата напълно заслужено чрез Лионел Меси, който се разписа от пряк свободен удар, пращайки топката в горния ляв ъгъл. 

Беше изминал половин час игра, когато Луис Суарес имаше претенции за игра с ръка в наказателното поле на падналия Хименес, но реферът даде знак играта да продължи. Малко след това дойде и смяната на контузения Иниеста с Андре Гомеш.

Филипе Коутиньо пробва късмета си с хубав и точен удар, но Облак успя да избие в корнер, като това беше трето спасяване за вратаря на "дюшекчиите" в срещата. Не след дълго Жерард Пике отправи силен удар с глава при изпълнение на корнер, но кълбото мина над напречната греда.

В началото на втората част Суарес и Меси се опитаха да комбинират в опасна близост до вратата на съперника, но Хименес се намеси и предотврати опасността. На отсрещната врата пък Саул пробва късмета си, но шутира неточно.

Малко по-късно Лео Меси получи нова възможност да бие от пряк свободен удар, но този път уцели стената. Като цяла играта изглеждаше доста по-изравнена и Атлетико поглеждаше все по-често в предни позиции.

Домакините изпълниха два поредни корнера, при които централните защитници Жерард Пике и Самюел Юмтити надскочиха съперниците си, но не уцелиха вратата. Четвърт час преди края на редовното време пък Антоан Гризман направи разочароващ завършек.

Малко след това Луис Суарес вкара топката в мрежата зад Облак, но голът беше отменен заради засада на уругваеца. Последва пробив и удар на Меси, но той спечели само корнер след получилия се рикошет.

Барса натисна и при изпълнение на поредния корнер Бускетс стреля мощно от въздуха, но беше отказан от Облак. Коутиньо нахлу в наказателното поле и падна в искане на дузпа, но реферът отново замълча.

В 86-ата минута Барса оцеля при една от малкото опасни атаки на гостите, защото Кевин Гамейро разстреля Тер Стеген, но преди това беше отсъдена много тънка засада Диего Коста.

В добавеното време на срещата Луис Суарес пробва много ефектен прехвърлящ удар и успя да изненада Облак, но кълбото мина леко встрани от десния страничен стълб.


Барселона - Атлетико Мадрид 1:0

1:0 Лионел Меси - 26'


Барселона: Тер Стеген, Пике, Юмтити, Роберто, Алба, Бускетс, Иниеста (Гомеш - 35'), Ракитич, Коутиньо (Паулиньо - 84'), Меси, Суарес

Атлетико Мадрид: Облак, Годин, Хименес, Луиш (Лукас - 74'), Вършалко (Кореа - 59'), Габи (Гамейро - 66'), Партей, Коке, Саул, Гризман, Коста