Барселона победи Атлетик Билбао с 2:0 в среща от 29-ия кръг на испанската Ла Лига, играна на стадион "Ноу Камп".

Лидерът в таблицата изигра много силно първо полувреме, в което Пако Алкасер откри резултата след подаване на Жорди Алба, а половин час след началото кинжалният удар на Лео Меси препарира направилия много добър мач Кепа.

Интересното е, че гредите спасиха баските цели три пъти през първите 45 минути, отказвайки на два пъти най-скъпия футболист в историята на каталунците Филипе Коутиньо и веднъж неговия сънародник Паулиньо.

През второто полувреме темпото в играта на домакините видимо спадна, но те контролираха случващото се на терена с минимален разход на енергия. Така Барса събра 75 точки и дръпна с цели 11 на втория Атлетико, който е с мач по-малко. Атлетик Билбао е 13-и с 35 пункта.


Домакините стигнаха до първата опасна ситуация в началото на мача, когато Лео Меси стреля опасно в горния ляв ъгъл от пряк свободен удар, но вратарят на гостите Кепа показа, че следи внимателно траекторията на кълбото и успя да спаси ефектно.

В осмата минута Барселона откри резултата след отлично подаване отляво на Жорди Алба. Той пусна по земя леко назад, където Пако Алкасер беше заел най-добра позиция и прати топката в долния десен ъгъл от движение.

Последва много силен период на Барса, в който атаките следваха една след друга през няколко секунди. Първо Меси не успя да си поведе добре в последния момент, след като скри топката на защитниците, а малко след това удар на Лео беше отразен от Кепа. Четвърт час след началото пък шут на Филипе Коутиньо срещна напречната греда и тупна пред голлинията.

Като цяло защитата на Атлетик допускаше много грешки, но и се бореше с дружни усилия в озаптяването на съперниковите футболисти. Мартинес се намеси добре в последния момент и изби пред погледа на Меси, а после стражът на баските излезе извън пеналта и предотврати почти сигурен нов гол. В средата на първата част Дембеле се забави и отправи слаб удар отблизо.

Преди изтичането на половин час Дембеле подаде отдясно на Меси около дъгата и петкратният носител на Златната топка отправи страховит снаряд в десния ъгъл, при който не остави шансове на вратаря!

Малко по-късно Коутиньо уцели напречната греда за втори път през първата част, като този път го стори с много по-елегантно отиграване. Той беше изведен с превъзходно копване от Паулиньо и прехвърли излезлия напред Кепа, но кълбото кацна на гредата и излезе в аут.

Към края на първото полувреме гредата спаси гостите за трети път, като този път от съвсем малко повече точност се нуждаеше един от най-добрите на терена Паулиньо.

След почивката домакините видимо намалиха оборотите и позволиха на своя съперник да създаде няколко опасни акции, при които защитата пред Тер Стеген действаше на висота. Преди изтичането на час игра Меси намери Коутиньо, но неговият опит не затрудни особено Кепа.

В средата на втората част Раул Гарсия пробва късмета си, но Тер Стеген улови спокойно. После Инаки Уилямс беше блокиран от Жерард Пике, а баските определено заиграха с малко по-голямо настроение. Четвърт час преди края влезлият като резерва Адурис засече с глава, но спечели само корнер.

Пет минути преди края влезлият на мястото на Коутиньо като резерва Андре Гомеш беше посрещнат с бурни овации от трибуните, след като преди дни разкри публично за огромния стрес, който изживява при освиркванията към него от феновете на Барса.

Малко след това Меси стреля неточно по диагонала, вместо да пусне вляво за Алба. Любопитна беше и реакцията на скромния Лео, който се извини на бека за решението си. В добавеното време Тер Стеген улови удара на Адурис, отправен от движение от трудна позиция.


Барселона - Атлетик Билбао 2:0

1:0 Пако Алкасер - 8'
2:0 Лионел Меси - 30'


Барселона: Тер Стеген, Пике, Юмтити, Роберто, Алба, Паулиньо, Ракитич, Коутиньо (Гомеш - 85'), Дембеле (Иниеста - 64'), Меси, Алкасер (Видал - 74')

Атлетик Билбао: Кепа, Мартинес, Нунес, Саборит, Лекуе, Сан Хосе, Ечебария (Итураспе - 46'), Гарсия, Де Маркос, Сусаета (Уилямс - 63'), Мерино (Адурис - 71'