Галерия

Барселона бе коронован като шампион на Испания за 25-и път след успех на „Риасор“ над Ла Коруня с 4:2. Титлата, съчетана с Купата на краля, означава, че каталунците постигнаха 8-ия си дубъл в историята, а Ернесто Валверде и неговите играчи записаха имената си в историята с несравнимо ниво на господство, което не е виждано никога досега. Никой не успя дори да се доближи до тях в рамките на цялата кампания. Трудно е да се спори с резултата. Барселона не се поколеба нито за миг в похода си към титлата и разби рекорда на Ла Лига, поставен от Реал Сосиедад през 1980-а, с 39 мача без загуба. В момента серията набъбна до 42! С оставащите 4 двубоя до края каталунците имат шанса да станат първият отбор, който ще премине през всичките 38 кръга, без да допусне нито едно поражение!

Докато насочваше Барселона към 25-ата си корона в испанската Примера, Ернесто Валверде поведе тиха революция в главната щабквартира на Каталуня. Още от момента, в който Йохан Кройф подпечата своя стил в Барса като играч и треньор, клубът демонстрира презрение към жертването на красивия атакуващ футбол за сметка на нещо толкова прагматично и светско като крайния резултат. Това малко се промени в първия сезон на Валверде на „Ноу Камп“. Разбира се, Лео Меси все още е тук, за да достави своята магия. Но Ернесто, бивш играч на Барса и успешен треньор на няколко места, даде предимство на печеленето на мачове чрез балансиран подход, дори и с цената да не продължи блестящата колективна игра на неговите предшественици Луис Енрике и Пеп Гуардиола. Всички рекорди и постижения обаче през кампанията доказват правотата му.

Преди 8 месеца Барселона изглеждаше всичко друго, но не и шампионски материал. Каталунците бяха шокирани от изненадващото напускане на Неймар в посока ПСЖ, а най-големите страхове на феновете бяха потвърдени в старта на сезона, когато любимците им загубиха и двата мача с Реал Мадрид за Суперкупата на Испания. Тъмният облак бе надвиснал над „Ноу Камп“ и докато привържениците и играчите прогнозираха дълъг път обратно към успеха, Валверде се зае да работи и превърна миникризата във възможност да преструктурира отбора, който вече бе започнал да върви надолу под ръководството на Луис Енрике в предходния сезон. 

54-годишният специалист, който дълго време се смята за един от най-големите умове в Испания, видя, че тимът има повече от достатъчно атакуваща мощ в лицето на Меси и Луис Суарес и установи, че истинският проблем е възстановяването на господството в средата на терена. Превключването от 4-3-3 на 4-4-2 направи каталунците много по-надежден отбор. Разбира се, това нямаше как да се случи без един малък магьосник. 

Това е титлата на Меси, защото след заминаването на Неймар и влизането на Иниеста в здрача на кариерата му това си е отборът на Лео повече от всякога. Свободно плаващ през атаката, връщайки се към халфовата линия, аржентинецът е най-добрият реализатор и асистент на блаугранас през кампанията. 30-годишният магьосник вече има 32 попадения през кампанията и поведе на Мохамед Салах (31) в битката за „Златната обувка“. Меси се оказа особено смъртоносен от статични положения, след като се разписа 7 пъти от свободни удари. Той никога не спира да е важен и би било трудно да си представим подобна господстваща доминация на блаугранас без Лео. 

Луис Суарес се разтърси от бавния старт на сезона и даде своя принос с 23 гола, а някои от тях бяха наистина решаващи. Иниеста пак предостави контрапункт на Меси с визията си отляво на полузащитата. Героят на Испания от Мондиал 2010, който ще навърши 34 през май, завърши престоя си в клуба с 31-и и 32-и трофей. Марк-Андре тер Стеген се доказа като един от най-добрите вратари в света през втората си кампания като титуляр на „Ноу Камп“. Отдавна изчезнаха рисковите подавания на германеца и той се превърна в истинска и непоклатима скала. Своята роля изиграха и новите попълнения. Коутиньо и Дембеле бяха на висота, но над всички в първата част на сезона изпъкна Паулиньо, който вкара 6 гола в 17 кръга.

И така, тихомълком, Валверде научно проектира лавина, която смилаше съперниците с лекота. Той синхронизира Барселона като по часовник и помогна един сезон, в който се очакваха истински турболенции, да се превърне в безапелационен. Цифрите не лъжат – това, което направи Барса, е историческо. 

Материал на вестник "Тема спорт"