Барселона прегази Реал Мадрид с 5:1 в двубой от 10-ия кръг на испанската Ла Лига, игран на стадион "Камп Ноу".

Двата отбора показаха защо това е най-гледаното дерби в света, създавайки редица опасни и атраткивни ситуации. Футболистите на треньора Ернесто Валверде изобщо не показаха, че играят без контузената си суперзвезда Лионел Меси и тотално доминираха през първото полувреме, повеждайки с 2:0, благодарение на Филипе Коутиньо и Луис Суарес от дузпа. 

През втората част треньорът Хулен Лопетеги предприе интересна тактическа промяна, заменяйки Рафаел Варан с Лукас Васкес. Така "белия балет" заигра с трима защитника и това даде резултат, след като Марсело върна едно попадение. Суарес обаче оформи своя хеттрик в мача, разписвайки се на два пъти и уби надеждите на гостите. В края на срещата Артуро Видал отбеляза деботното си попадение с екипа на каталунците и оформи крайния резултат.

Така Барса продължава да е на върха на класирането с актив от 21 точки, с 2 повече от Атлетико Мадрид. Реал продължава ужасяващата си серия и вече има 5 мача без победа. "Белия балет" се намира на 9-ото място с 14 пункта.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/MJNbs_ZZ2tk" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Двата тима се впуснаха един срещу друг в борба за надмощие в средата на терена и гостите създадоха първата интересна ситуацията в 8-ата минута. Гарет Бейл се откъсна по дясното крило и подаде към Карим Бензема, който чакаше пас в наказателното поле. Французинът шутира директно, но топката мина високо над напречната греда.

В 11-ата минута Барса поведе в резултата. Иван Ракитич изведе Жорди Алба с великолепен пас. Защитникът нахлу в наказателното поле и подаде към непокрития Филипе Коутиньо, който чакаше на точката на дузпата. Необезпокояван, бразилецът шутира и прати топката във вратата - 1:0.
Шест минути по-късно Марсело опита късмета си с мощен удар от далечно разстояние. Марк-Андре тер Стеген обаче беше на мястото си и не позволи да се стигне до изненада.

В 19-ата минута лошо изчистена топка от Серхио Рамос попадна в краката на Артур. Футболистът отправи хубав удар на метър от границата на наказателното поле. Тибо куртоа обаче показа класа и спаси атрактивно.

В 27-ата минута Рамос също реши да пробва лефлекса на Тер Стеген. Защитникът се възползва от пространството пред себе си и отправи здрава тупалка, но вратарят на каталунците внимаваше и улови.

В 30-ата минута домакините получиха правото да изпълнят дузпа. Рафаел Варан повали на земята Луис Суарес. Първоначално реферът Хосе Санчес не отсъди нарушение, но след консултация със системата за видеоповторения той посочи бялата точка. Уругвайският нападател на Барса се нагърби с отговорността и бе безпощаден за 2:0. 

В 42-ата минута Рафиня се озова на обещаваща позиция след получаването на пас на ръба на пеналтерията. Шутът му обаче беше прекалено силен и топката мина над напречната греда. Така първото полувреме приключи без повече голове.

През втората част Реал започна опити да се върне в мача, като треньорът Хулен Лопетеги преприе интересна смяна в схемата и "белия балет" заигра с трима защитника. Това очевидно даде резултат и Марсело върна едно попадение. Избита топка попадна в краката на защитника, който със завидно спокойствие прати топката във врата измежду всички играчи, които бяха застанали на голлинията.

В 56-ата минута Лука Модрич получи хубаво подаване в наказателното поле. Хърватинът не се замисли и шутира, но за негов лош късмет топката се удари в левия страничен стълб.

В 60-ата минута същото се случи и със Суарес. Ракитич изведе в дълбочина Серхи Роберто, който от трудна позиция успя да подаде към уругваеца. Топката се оказа леко зад нападателя, но той успя да отиграе по атрактивен начин, нацелвайки гредата.

В 68-ата минута Карим Бензема пропиля добра възможност за изравнителен гол. Лукас Васкес проби по дясното крило и центрира. Французинът засече подаването с глава от удобна позиция, но прати топката над напречната греда.

В 75-ата минута Суарес направи резултата 3:1. Роберто отрави прецизно центриране в наказателното поле, където уругваецът се извиси над защитата на гостите и прати топката неспасяемо във вратата.

В 82-ата минута резервата Марко Асенсио отправи зловещ удар по диагонала. Шутът обаче беше неточен и топката мина над вратата.

В 83-ата минута Луис Суарес оформи хеттрика в мача си. Нападателят получи хубаво подаване в наказателното поле и преодоля Тибо Куртоа, прехвърляйки топката над стража.

В 87-ата минута Артуро Видал отбеляза дебютния си гол с екипа на каталунците и оформи крайния резултат, след като засече с глава центриране отдясно на Усман Дембеле.

Барселона - Реал Мадрид 5:1

Голмайстори: Филипе Коутиньо (11), Луис Суарес (30, 75, 83), Марсело (50), Видал (87)

Барселона: Тер Стеген, Роберто, Пике, Ленгле, Алба, Бускетс, Ракитич, Артур (Видал 84'), Рафиня (Семедо 69'), Коутиньо (Дембеле 74'), Суарес
Треньор: Ернесто Валверде

Реал Мадрид: Куртоа, Варан (Васкес 46'), Рамос, Начо, Марсело (Мариано 82'), Модрич, Каземиро, Кроос, Иско, Бейл (Асенсио 77'), Бензема
Треньор: Хулен Лопетеги

Барселона, стадион "Камп Ноу"
Съдия: Хосе Санчес
Жълти картони: Ракитич, Суарес (Барса); Начо (Реал)