Барселона победи много трудно Валядолид с 1:0 в двубой от 24-ия кръг на испанската Ла Лига, игран на стадион "Ноу Камп".

Шампионите изиграха много слабо за стандартите си първо полувреме, но все пак се оттеглиха на почивка с гол преднина, дело на Лионел Меси от бялата точка.

През второто полувреме "блаугранас" рязко вдигнаха оборотите, но куп пропуски направиха Меси и влезлият като резерва Луис Суарес, който се изложи три пъти сам срещу вратаря. В 85-ата минута Меси изпусна дузпа, но гостуващият отбор нямаше сили в търсене на точката.

Барселона събра 54 точки на върха и води със седем на втория Атлетико Мадрид. Валядолид е 15-и с 26 пункта на сметката си.


Отборът на бразилската легенда Роналдопоказаха още от самото начало, че нямат никакви намерения да се окажат в ролята на страхливи опълченци и притискаха своя именит противник, играейки като равен с равен. Барса не можеше да сътвори смислена атака и чак в деветата минута Лео Меси пусна хитър пас към Кевин-Принс Боатенг, но неговият диагонален удар не затрудни Жорди Масип.

Не след дълго Меси отново влезе в ролята на плеймейкър и матира защитата на съперника с хубаво подаване вляво за Осман Дембеле, но изстрелът на французина беше блокиран от Оливас.

Меси не спираше да действа като истински диригент, но неговите съотборниците не успяваха да материализират по най-добрия начин прекрасните му подавания. В средата на първата част Боатенг имаше претенции за дузпа след съприкосновение с Оливас, но реферът не уважи молбата му.

Лео също пробва късмета си десетина минути преди паузата, но неговият шут беше блокиран. Правеше впечатление, че Валядолид действаше много компактно и не оставяше свободни пространства за шампионите. 

Натискът на каталунците все пак си каза думата. Меси първо беше блокиран, а след това би покрай целта, но при следващата атака на домакините Пике спечели дузпа. Лео стреля плътно в долния десен ъгъл и Масип усети посоката, но беше безпомощен.

В началото на втората част гостите можеха да изравнят, но Гуардиола беше неточен. Малко след това пред Меси се откриха две страхотни възможности, но  първо Масип спаси атрактивно зрелищния удар от воле на Бълхата, а след това Лео би покрай гредата след чудесно подаване на Дембеле.

В средата на втората част влезлият като резерва Луис Суарес изпусна златна възможност, защото остана сам срещу Масип, но би в тялото му. Меси пробва добавка, но стражът улови и обра овациите.

Суарес изпорти ново отлично положение сам срещу вратаря, след като не успя да засече топката при дълго центриране в наказателното поле. В 78-ата минута снарядът на Сержи Роберто профуча покрай лявата греда.

Шест минути след това Филипе Коутиньо и Суарес развинтиха защитата на Валядолид със серия от двойни подавания и бразилецът беше фаулиран - втора дузпа за Барса! Меси отново стреля в долния десен ъгъл, но този път бившия му съотборник спаси и след това улови опита за добавка с глава на Лео.

В 93-ата минута Суарес пак излезе на прекрасна позиция и би в долния ляв ъгъл, но Масип направи поредно впечатляващо спасяване.


Барселона - Валядолид 1:0

1:0 Лионел Меси - 43', дузпа

 

Пропусната дузпа: Меси - 85'


Барселона: тер Стеген, Вермаелен, Пике, Алба, Роберто, Бускетс, Видал, Аленя (Ракитич - 76'), Дембеле (Коутиньо - 70'), Меси, Боатенг (Суарес - 60')

Валядолид: Масип, Оливас, Фернандес, Калеро, Мартинес, Антонито, Ануар, Ереро, Верде (Вия - 68') {Плаза - 76'}, Унал (Кеко - 79'), Гуардиола