Барселона и Олимпик Лион завършиха наравно 0:0 в първа среща от 1/8-финалите на Шампионска лига, стадион "Парк Олимпик Лион".

Футболистите на треньора Ернесто Валверде доминираха почти през цялото време и създадоха повече опасности, но късметът не бе на страната на Лионел Меси и компания.

Така Барса и Лион ще решават всичко в реванша на "Камп Ноу", който ще бъде на 13 март.

Двубоят започна двуостро, като гостите стигнаха първи до интересно положение в 5-ата минута. Лионел Меси изпълни пряк свободен удар, стреляйки технично на метър от границата на наказателното поле. За негово съжаление топката мина над напречната греда.

В ответната атака Усем Ауар получи хитро подаване и стреля в близост до линията на пеналтерията. Неговият удар изглеждаше сякаш ще попадне в левия ъгъл, но Марк-Андре тер Стеген направи прекрасно спасяване.

В 10-ата минута домакините бяха близо до гола. Мартин Терие пробва късмета си с мощна тупалка от далечно разстояние. Тер Стеген успя да закачи топката и тя се удари в горната греда.

В 17-ата минута традиционната комбинация Меси-Алба завърши с опасно подаване на защитника около точката на дузпата. Лео отправи директен шут, но топката мина над вратата.

Три минути по-късно Усман Дембеле се озова на чудесна позиция срещу вратаря Антони Лопес. Нападателят на Барса дръпна спусъка, но стражът на французите успя да спаси.

В 34-ата минута Клеман Ленгле отскочи високо и засече красиво центриране от свободен удар дълбоко в наказателното поле, отклонявайки топката с глава по посока на вратата, но твърде неточно.

В 45-ата минута прекрасна атака на домакините завърши с късо подаване от страна на Муса Дембеле към Мартин Терие. Футболистът се оказа дълбоко в наказателното поле и шутира, но топката мина високо над напречната греда.

В добавеното време на първата част отскочила топка попадна в краката на Серхио Бускетс. Дефанзивният халф пробва късмета си с плътен изстрел по тревата. Кълбото обаче профуча покрай дясната греда.

През второто полувреме каталунците се опитаха да поемат контрола на топката, но силната преса на домакините пречеше това да се случи. Все пак първата опасност след подновяването на играта бе пред вратата на Барса в 52-ата минута. Мемфис Депай получи подаване отдясно в наказателното поле. Бившият футболист на Манчестър Юнайтед шутира, но топката профуча покрай лявата греда на Тер Стеген.

В 63-ата минута Луис Суарес се включи добре в наказателното поле и овладя убийствен пас. Уругваецът шутира към вратата, но ударът му бе геройски блокиран от Дюбуа.

В 70-ата минута Жорди Алба проби отляво и пусна остро подаване по земя в опасна близост до вратата. Луис Суарес получи топката, но се подхлъзна, отправяйки удар и кълбото не намери целта.

Само пет минути по-късно ситуацията се повтори, като този път уругваецът се хвърли на шпагат, опитвайки се да достигне до паса, но се размина с топката и Лопес улови.

В 78-ата минута Жорди Алба пък получи подадане от Суарес и отправи мощна тупалка от воле на границата на наказателното поле. Мерникът му обаче изневери и топката мина покрай лявата греда.

До края на двубоя натискът на Барселона продължи, но тимът така и не успя да разпечата вратата на Лопес.

Олимпик Лион - Барселона 0:0 

Лион: Лопес, Дюбуа, Марсело, Денайър, Менди, Ндомбеле (Шейх 84'), Ауар, Траоре (Тузар 69'), Терие (Корне 76'), Депай, Дембеле
Треньор: Бруно Хенесио

Барселона: Тер Стеген, Семедо, Пике, Ленгле, Алба, Бускетс, Ракитич, Роберто (Видал 81'), Дембеле (Коутиньо 67'), Меси, Суарес
Треньор: Ернесто Валверде

Лион, стадион "Парк Олимпик Лион"
Съдия: Джунейт Чакър
Жълти картони: Ауар, Дюбуа (Лион); Роберто, Семедо (Барса)