Барселона спечели за втори път срещу Реал Мадрид в рамките на 4 дни - този пък с 1:0 за първенството. Тимът на Ернесто Валверде спечели скъпоценните три точки след гол на Иван Ракитич в 26-та минута.

Подобно на мача за Купата от сряда (3:0) Реал нагледно бе по-активният отбор, но опитните лидери на Барселона наклониха отново везните. Лео Меси и Луис Суарес този път не направиха голям мач, но Ракитич успя да донесе победата с прекрасно изпълнение в средата на първата част. 

Това бе четвърта поредна победа на Барса над големия противник, а освен всичко друго грандът от Каталуня поведе в сблъсъците между двата тима - 96:95 победи. 

С този успех Барселона продължава да води убедително в класирането на Ла Лига. Каталунците имат актив от 60 точки след 26 изиграни мача, с 10 повече от втория Атлетико Мадрид, който утре гостува на Реал Сосиедад. Реал Мадрид е на 3-та позиция на цели 12 точки зад големия си противник от Каталуня. 

Двата отбора започнаха много агресивно, а Серхио Бускетс получи жълт картон след по-малко от 2 минути игра. Халфът на каталунците спря с нарушение опасна атака на домакините на границата на наказателното поле. Гарет Бейл се нае да изпълни свободния удар, но шутира над вратата. 

Малко след това при добра контраатака Карим Бензема си отвори ситуация да стреля, но ударът му с левия крак не намери очертанията на вратата. 

В 12-та минута Варан бе близо до това да изведе Реал напред в резултата, но ударът му бе блокиран от Клеман Лангле. Малко след това Кроос стреля от далечно разстояние, но Тер Стеген се справи с коварния удар. 

Отговорът на Барса не закъсня и в 19-та минута Меси и Суарес комбинираха, а аржентинецът бе изведен сам срещу Куртоа. Меси опита да копне топката над белгиеца и успя да го преодолее, но не и да я насочи във вратата. 

Така се стигна до 26-та минута, когато Барселона все пак вкара. Сержи Роберто изведе по прекрасен начин Иван Ракитич зад защитата на домакините, а хърватинът с много техничен удар успя да прокара топката над Куртоа за 1:0. 

Малко след това стражът на Реал отрази силен удар на Суарес с левия крак, а в 35-та минута уругваецът поиска дузпа за игра с ръка на Карвахал в наказателното си поле. Испанецът действително си помогна с ръката, но топката бе пратена към него от прекалено близо. 

В края на полувремето имаше още един спорен момент. Серхио Рамос удари лакът в лицето на Лео Меси, но главният рефер не пожела да предприеме действия срещу капитана на Реал. 

Реал отново започна по-активно и през второто полувреме, като в 49-та минута Каземиро намери по прекрасен начин Бензема след центриране отляво. Французинът обаче не успя да насочи топката в мрежата. А освен това Бензема бе и в засада. 

В 52-та минута Карвахал бе на път да сгреши фатално, когато изведе Луис Суарес на стрелкова позиция. Варан обаче поправи грешката на съотборника си. 

Винисиус подобно на мача в сряда бе много активен по лявото крило, но завършващият му удар не бе на високо ниво. В 56-та минута бразилецът стреля по диагонала, но Тер Стеген успя да избие. Малко след това Дембеле пробва да изненада Куртоа с удар по диагонала, но белгиецът показа, че внимава. 

Бензема и Винисиус така и не успяха да настроят мерника си, а Гарет Бейл бе заменен под бурните освирквания на публиката. В 70-та минута Меси намери Дембеле в наказателното поле, французинът напредна и стреля с левия крак по диагонала, но покрай гредата. 

Реал Мадрид - Барселона 0:1 

0:1 Иван Ракитич 26’

Реал Мадрид: Куртоа, Карвахал, Варан, Рамос, Регилон, Каземиро (76 - Иско), Модрич, Кроос (55 - Валверде), Бейл (61 - Асенсио), Винисиус, Бензема 

Барселона: Тер Стеген, Алба, Лангле, Пике, Роберто, Бускетс (90 - Семедо), Ракитич, Артур (71 - Видал), Дембеле (78 - Коутиньо), Меси, Суарес 

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/lFKgqhFrNwA" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>