Барселона победи Реал Сосиедад трудно с 2:1 в двубой от 33-ия кръг на испанската Ла Лига, игран на стадион "Ноу Камп".

Баските, които взеха последната си точка тук през 1995 година, стояха доста добре на терена и дори сътвориха най-чистото положение през първата част. Малко преди почивката обаче шампионите поведоха след гола с глава на защитника Клеман Ленгле.

Гостуващият отбор не се стресна и след час игра Хуанми изравни, но само две минути след това Жорди Алба върна аванса на своя отбор. Така пет кръга преди края Барса събра 77 точки и остава на девет пред втория Атлетико Мадрид. Баските от Сан Себастиан са десети с 41 пункта.


Срещата започна на високи обороти и домакините разиграваха своя съперник като бик на корида, което обаче не водеше до нищо съществено, защото заключителният пас често беше неточен, а освен това отбраната на Реал се справяше добре.

В десетата минута Лионел Меси стреля слабо за стандартите си от пряк свободен удар и топката се отби в стената. След това Бълхата пробва центриране за Луис Суарес, което се оказа високо и уругваецът не успя да засече.

В 27-ата минута Меси получи възможност да повтори стрелбата си от фаул, като този път той завъртя топката не само над стената, но и малко над напречната греда.

Баските сътвориха първата си опасна атака десетина минути преди почивката, когато Хуанми получи златна възможност. Той остана сам срещу Марк-Андре тер Стеген и шутира веднага, но вратарят спаси. След това Уилям Жозе опита добавка, но би високо. Барса отговори с неточен удар на Меси и спасен от вратаря Рули шут на Суарес.

Барса все пак поведе малко преди почивката чрез необичаен реализатор - Клеман Ленгле. Французинът, който по-рано закъсня при удара на Уилям Жозе, надскочи двама играчи на гостите при изпълнение на корнер и вкара с глава.

В началото на второто полувреме гостите на няколко пъти сътвориха добри акции, като на тер Стеген му се налагаше да гардира, а след това и да спасява опасен удар. Домакините реагираха с хубавия фалцов изстрел на Осман Дембеле, минал покрай гредата.

Вдъхновеният Реал Сосиедад изравни в 62-ата минута след страхотен пас на Микел Мерино. Той разсече защитата на Барса и изведе Хуанми, който чукна майсторски покрай тер Стеген.

Радостта на гостите бе доста краткотрайно, защото две минути след това Жорди Алба изненада съперника с прекрасен диагонален удар с десния крак, пращайки топката в долния десен ъгъл. Първоначално подновяването на играта се забави, защото попадението беше разглеждано заради присъствието на Дембеле в предни позиции, но все пак арбитърът Фуертес посочи центъра.

Иван Ракитич пробва късмета си десетина минути преди края, но стреля неточно. Реал отговори с пробив на Оярсабъл, но неговият удар в наказателното поле беше блокиран. До края не се стигна до нова голяма опасност и Барса направи важна крачка към защитата на титлата си, която ще бъде осма за последните 11 сезона.


Барселона - Реал Сосиедад 2:1

1:0 Клеман Ленгле - 45'
1:1 Хуанми - 62'
2:1 Жорди Алба - 64'