Валенсия спечели Купата на Краля, след като победи Барселона с 2:1 в двубой игран на стадион "Естадио Бенито Вилямарин" в Севиля.

Футболистите на треньора Марселино Гарсия буквално матираха защитата на каталунците и заслужено дъпнаха с два гола преднина през първото полувреме, благодарение на Кевин Гамейро (22') и Родриго Морено (33'). 

През втората част шампионите в Ла Лига постепенно се окопитиха и върнаха едно попадение чрез Лионел Меси (74'), но тимът така и не успя да направи нещо повече в мача.

Taка купата отива за осми път във Валенсия. Барселона пък прекъсна серията си от 4 поредни триумфа в турнира и допусна загуба на финал за Купата на Краля от различен от Реал Мадрид отбор за първи път от 1996 година насам.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/KMVYWzMfLN0" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Първата опасност в мача бе в 5-ата минута, когато Родриго преодоля Яспер Силесен и стреля под ъгъл. Жерар Пике се хвърли геройски и изчисти от голлинията. Клеман Ленгле сбърка преди това, като подаде на непокрития Родриго.

В 22-ата минута "прилепите" поведоха в резултата. Хосе Гайа изведе по прекрасен начин Кевин Гамейро, който стреля неспасяемо фронтално малко зад точката за изпъление на дузпа, въпреки опита за блок на Жорди Алба.

В 33-ата минута Валенсия нанесе своя втори удар. Карлос Солер се справи с Алба и центрира много остро в малкото наказателно поле, където Родриго Морено остана непокрит от Пике и Нелсон Семедо. Нападателят засече с глава си и реализира от четири метра за 0:2.

В 45-ата минута Лионел Меси намери пространство на границата на наказателното поле и заби потресаващ удар към десния ъгъл. Вратарят Хауме Доменех обаче блесна с прекрасно спасяване. Така първото полувреме завърши без повече голове.

През втората част добрата игра на "прилепите" продължи. В 50-ата минута Гонсало Гедеш нанесе удар от границата на пеналтерията, който профуча встрани от лявата греда.

В 56-ата минута Лионел Меси бе много близо до гола. Аржентинецът комбинира по великолепен начин с Малком и шутира с външен фалц, но нацели лявата греда. Артуро Видал пък също не можа да се разпише при добавката и прати топката над вратата.

В следващите минути каталунците се окопитиха и се настаниха трайно в половината на Валенсия. "Прилепите" от своя страна пък се опитваха да намалят темпото на игра, за да могат да запазят добрата си преднина.

В 71-ата минута Жерар Пике получи перфектен до сантиметри пас в наказателното поле и отправи изстрел без подготовка. Топката обаче мина на покрай дясната греда.

В 74-ата минута Барса върна едно попадение. Клеман Ленгле стреля с глава след центриране от ъглов удар, но Доменек спаси. Меси обаче се оказа на правилното място в правилното време и се разписа - 1:2.

В 85-ата минута Малком проби добре отдясно и центрира към втора греда. Там Лионел Меси засече с глава, но прати топката над напречната греда.

Барселона - Валенсия 1:2

Голмайстори: Кевин Гамейро (22'), Родриго Морено (33'), Лионел Меси (74')

Барселона: Силесен, Семедо (Малком 46'), Пике, Ленгле, Алба, Сержи Роберто, Бускетс, Ракитич (Аленя 77'), Артур (Видал 46'), Коутиньо, Меси
Треньор: Ернесто Валверде

Валенсия: Хайме, Вас, Гарай, Габриел, Гая, Солер, Парехо (Кондогбия 65'), Коклен, Гедеш, Родриго (Диакаби 88'), Гамейро
Треньор: Марселино Гарсия

Севиля, стадион "Естадио Бенито Вилямарин"
Съдия: Алберто Ундиано Майенко
Жълти картони: Бускетс, Видал (Барселона); Гая, Кондогбия (Валенсия)