Барселона победи Наполи с 2:1 в първия от двата мача, които отборите ще изиграят в Съединените щати за трофея на Ла Лига и Серия А. 

На стадиона в Маями се получи доста приятен сблъсък с положения и пред двете врати, който можеше да завърши и по различен начин. Вторият двубой е в нощта на събота срещу неделя. 

Новото попълнение Жуниор Фирпо дебютира за каталунците, които бяха с доста промени в защитата си и личеше, че играчите не се чувстват особено комфортно. 

Това даде инициативата на италианците, които обаче не успяха да създадат добри положения. Барса обаче бързо установи контрол върху мача и след корнер Луис Суарес стреля неточно, а Гризман не успя при добавката. Минуто след това французинът отправи точен изстрел по земя, но Мерет спаси. 

Наполи дебнеше на контраатака и Дрийс Мертенс се измъкна сам срещу вратаря в 19-ата минута, но Нето спаси удара му. В ситуацията останаха сериозни съмнения и за засада. 

На другия край Карлес Перес принуди Мерет да избива, а след това Мертенс отново пропусна да вкара, когато получи пас от Кайехон, но отклони покрай целта. 

Така се стигна до 38-ата минута, в която Барса поведе. Бускетс остана непокрит пред наказателното поле и с много прецизен изстрел в долния ляв ъгъл реализира. 

Авансът обаче не се запази дълго, защото в 42-ата минута Хосе Кайехон получи в наказателното поле, справи се с Кайехон и стреля, а пред голлинията в опита си да избие Юмтити отклони в мрежата. Топката обаче така или иначе щеше да попадне в нея. 

След почивката мачът остана отворен, а и темпото се вдигна след направените промени от треньорите. Усман Дембеле се включи много добре за Барса, като стреля в гредата при една ситуация. Преди това пък Абел Руис пропусна да вкара. 

Аркадиуш Милик пропусна обаче 3 шанса за Наполи, като особено при последния трябваше да се разпише. В 77-ата минута полякът засече подаване на Гулам отляво, но вместо с глава отклони топката с гърди и я прати над вратата. 

И това се оказа важно, защото малко след това след като опит на Абел Руис бе блокиран, топката се оказа на пътя на Иван Ракитич и той с прецизен изстрел донесе победата на Барса с 2:1.

Барселона – Наполи 2:1
 
1:0 Бускетс 38
1:1 Юмтити 42 автогол
2:1 Ракитич 79
 
Барселона: Нето, Уаге (66 Семедо), Юмтити, Тодибо (66 Пике), Жуниор Фирпо, Бускетс, Ракитич, Пуич (66 Де Йонг), Суарес (46 Абел Руис), Гризман (46 Рафиня), Перес (66 Дембеле)
Наполи: Мерет, Ди Лоренцо (77 Хюсай), Манолас (58 Луперто), Максимович, Марио Руи (58 Гулам), Желински, Елмас (57 Гаетано), Фабиан Руис (57 Верди), Кайехон, Инсине, Мертенс (58 Милик)
 
<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ffcbarcelona%2Fposts%2F10158014208394305&width=500" width="500" height="707" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/fGWWN_RJUI4" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>