Лионел Меси вкара 34-тия си хеттрик в Ла Лига, с който помогна на Барселона да победи с 4:1 Селта и да се върне на първото място в класирането. Аржентинският магьосник показа, че е ненадминат при изпъленията на свободни удари в последните години и след две точни изпълнения в 45-та и 48-та минута до голяма степен уби интригата в мача. Иначе Лео бе дал аванс на тима си от дузпа в 23-та минута, а Лукас Оласа изравни също от свободен удар в 42-та. В края Серхио Бускетс довърши гостите с 4-ти гол. 

С този успех Барселона се върна на първото място в класирането с актив от 25 точки, колкото има и Реал Мадрид. Третият Реал Сосиедад е с мач повече и с 23 точки, а при победи утре Атлетико Мадрид и Севиля с по 21 точки могат да се доближат до лидерите. Селта остава под чертата - на 18-та позиция с едва 9 точки от началото на сезона. 

Двубоят започна равностойно и без особени опасности за двете врати, а в 22-та минута Барселона отбеляза за 1:0 от дузпа при първото си по-сериозно положение. Жуниор Фирпо проби по лявото крило и от аутлинията центрира, Жезеф Айдо обаче отклони топката с ръка и реферът посочи бялата точка. Лионел Меси не сгреши от бялата точка и изведе Барса напред в резултата.

Малко след това Меси вкара и втори гол, който обаче бе отменен, тъй като преди подаването на Артур към него топката бе излязла от пределите на терена. В 40-та минута изненадващо Селта изравни от пряк свободен удар, отсъден за спорно нарушение на Меси пред наказателното поле на каталунците. Това не трогна Лукас Оласа, който завъртя хубаво топката над стената за 1:1. 

Меси обаче имаше последен думата. В ответната атака аржентинецът вкара за 2:1 от пряк свободен удар, сякаш за да покаже, кой е шефът. 

На полувремето Ернесто Валверде замени Ансу Фати с Усман Дембеле и французинът можеше да вкара с първото си отиграване. Дембеле показа невероятния си потенциал и направи за смях трима защитници на Селта, след което стреля фалцово. За негово нещастие топката профуча на сантиметри от гредата. 

Вечерта обаче бе на Лео Меси и това се доказа за пореден път в 48-та минута. Магьосникът вкара отново от свободен удар за 3:1, а статистиците изчислиха, че това бе неговият 4 гол от последните му 7 изпълнения на подобни удари. Освен това Лео реализира 34-тия си хеттрик в Ла Лига, с което изравни постижението на Кристиано Роналдо. 

Малко след това Меси реши да покаже, че има и добър извеждащ пас. Капитанът на Барса остави Антоан Гризман сам срещу вратаря на гостите, но французинът стреля право в тялото на Бланко. Интересното бе, че за цялото първо полувреме Меси и Гризман нямаха нито едно разменено подаване помежду си.

Добрата игра на Барса продължи и в 72-та минута Дембеле пусна прострелно центриране към точката на дузпа, където на скорост връхлиташе Меси. Аржентинецът обаче не успя за малко да засече топката.

Гостите опитаха чрез контраатаки да се върнат в мача, но в 85-та минута Серхио Бускетс приключи тотално интригата. Халфът намери много плътно една избита топка и от границата на наказателното поле “разстреля” Бланко за крайното 4:1. 

Барселона - Селта 4:1

1:0 Лионел Меси 23’

1:1 Лукас Оласа 42’

2:1 Лионел Меси 45+1'

3:1 Лионел Меси 48’

4:1 Серхио Бускетс 85’

Барселона: Тер Стеген, Семедо (23 - Бускетс), Пике, Юмтити, Фирпо, Де Йонг, Роберто, Артур, Фати (46 - Дембеле), Гризман (73 - Суарес), Меси 

Селта: Бланко, Оласа, Араухо, Айдо, Майо, Пейнадо, Шейх (81 - Фернандес), Лоботка (76 - Д. Суарес), Систо (64 - Мендес), Хунка, Аспас

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/h8iOTRSsnXk" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>