Усмивката очаквано не слезе от лицето на Коби Брайънт, когато той излезе на сцената, за да получи Оскар в категорията за най-добър късометражен анимационен филм за приноса си към филма „Скъпи Баскетбол“, който се базира на поемата, която написа, когато обяви, че в края на сезон 2015-16 спира с баскетбола. 

„О, Боже! Чувствам се по-добре, отколкото при спечелването на титла! Това е направо лудост!“ заяви зад сцената 5-кратният шампион на НБА и един от най-великите играчи в историята, който бе изпълнителен продуцент на филмчето. 

Коби получи престижната статуетка от ръцете на легендата Марк Хамил, превъплатил се в ролята на Люк Скайукър от култовата поредица „Междузвездни войни“, като я сподели заедно с аниматора на Дисни Глен Кийн. 

Много легенди в баскетбола, а и настоящи играчи, поздравиха Брайънт, сред които бяха Меджик Джонсън, Бил Ръсел, ЛеБрон Джеймс и бившият му съотборник Шакил О’Нийл, който напуса шеговито „Завиждам ти много!“. 

„Като баскетболисти на нас ни се казва да мълчим и да дриблираме. Доволен съм, че успяхме да направим малко повече от това“ заяви на сцената Коби, който благодари на съпругата си Ванеса, децата си и дори каза няколко думи на италиански, тъй като е израснал на Апенините.