Само преди два сезона баскетболистите на Филаделфия имаха едва 10 победи за кампанията. Сега, тимът е във втория кръг на плейофите в НБА за първи път от 2012-а година. 

Дългото чакане и мъките за феновете свършиха и тази нощ Сиксърс затвориха серията с Маями с 4-1, след като спечелиха у дома със 104:91. 

„Обещах това на града“ заяви центърът Джоел Ембийд, който завърши с 19 точки и 12 борби. Новобранецът Бен Симънс добави 14 точки и 10 овладени топки, а целия тим бе вдъхновен от присъствието на трибуните на рапъра Мийк Мил, който бе освободен от затвора часове преди двубоя. 

Той се срещна с играчите в съблекалнята и бе посрещнат с овации от феновете, след като е роден и израстнал именно в града на Братската любов. След това видя как Джей Джей Редик избухна с 5 тройки и общо 27 точки, а Сиксърс се откъсна след третата част спечелена с 34:20, за да приключи мача. 

В следващия кръг Филаделфия чака победителя от сблъсъка Бостън – Милуоки, в който Селтикс дръпнаха с 3-2, след като спечелиха у дома с 92:87. Сега обаче предстои нов сблъсък в щата Уисконсин. 

Ал Хорфърд поведе Келтите с 22 точки и 14 борби, а Маркъс Смарт се завърна след като пропусна 19 мача и също имаше ключови изяви за успеха. Бостън водеше с 16 точки, но в края Елените се приближиха застрашително. 

Те бяха ощетени минута и 18 секунди преди сирената, когато реферите не забелязаха, че изстрел на Хорфърд идва след изтичане на времето за атака. Това стана при 5 точки разлика, а в ситуацията домакините взеха борбата в нападение и изцедиха още 20 секунди от часовника, което се оказа важно. 

Янис Антетокумпо се отчете само с 16 точки, а като цяло стрелбата на Милуоки не вървеше, като вкараха едва 37% от стрелбите си, като от тройката бяха 9 от 33 или 27%.