Баскетболистите на Фенербахче не допуснаха изненада и ще защитават титлата си в Евролигата, след като надвиха изненадата Жалгирис със 76:67 в първия полуфинал от Финалната четворка. 

Турският тим водеше през цялото време, но без да може да се откъсне решаващо. Жалгирис се бори здраво, но направи твърде много грешки и така Желко Обрадович стигна до своя 12-и европейски финал.  

Фенербахче очаквано започна много здраво и с агресивна защита, като повече от 5 минути в началото Жалгирис остана без кош от игра и турският тим дръпна със 7:1. 

Литовците пропуснаха 7 последователни изстрела преди Кевин Пангос да се разпише. Зелените се поокопитиха, но стрелбата не им вървеше и първата част логично завърши 19:13 за Фенерите. 

Много силно за фаворита се включи Луиджи Датоме, който наниза 10 точки при 4 от 4 от игра за малко повече от 3 минути. Серия от 8 поредни точки за турския състав, от които 2 гръмотевични забивки на Ян Весели, вдигнаха разликата до 32:20 в средата на втората част. 

Фенербахче играеше невероятно в защита, като до почивката бяха предизвикали 12 грешки у съперника и бяха откраднали 10 пъти топката. Резултатът след 20 минути обаче бе доста приемливото за литовците 39:33 за Фенербахче. 

В третата част силната игра в защита на Фенерите им помогна да дръпнат с 50:37. Жалгирис обаче отговори подобаващо - 11 поредни точки и след тройка на Кевин Пангос разликата падна до 50:48, а преди последната част бе 54:50. 

В нея обаче жокерът на Фенерите се оказа Боби Диксън, който избухна с 2 поредни тройки и разликата пак скочи до 62:52. При 12 аванс за турския тим всичко изглеждаше приключило, но Жалгирис се приближи до 6. Боби Диксън обаче, вкара от средно разстояние и Фенербахче затвори мача, след като литовците направиха 3 поредни грешки след това.

Именно Диксън бе голямата фигура за победителите с 19 точки, 12 от които в последната част при стрелба от игра 8 от 11 и то за по-малко от 12 минути. Луиджи Датоме добави 16, а Костас Слукас реализира 14 точки. 

За Жалгирис Кевин Пангос се отчете с 16, но литовците вкараха едва 2 тройки от 10 опита, направиха 20 грешки и въпреки че доминираха в борбите с 34-19, това не им помогна.