След 2 поредни загуби в Кливланд, баскетболистите на Бостън се върнаха у дома и това веднага даде резултат. Селтикс показаха здрава защита и много енергия, за да победят Кавс с 96:83 и да дръпнат с 3-2 във финала на Изток в НБА. 

Домакините са спечелили всички мачове до момента в серията, като Детелините са 10-0 в тези елиминации в своята зала. Сега обаче те ще гостуват отново в Кливланд за мач №6, който е в събота рано сутринта. 

За разлика от предишните мачове този път Бостън тръгна ударно, като вкара 6 тройки в първата четвърт, поведе с 32:19 след нея и повече не погледна назад. Разликата стигна 21 точки и въпреки че в последната част гостите се приближиха до 12, не успяха да направят повече. 

В началото на втората четвърт се стигна почти до сбиване, след като Маркъс Морис прати Лари Нанс на първия ред в залата, а след това му каза нещо. Съперникът му скочи и го блъсна, на което Морис също отговори с удар. В крайна сметка двамата бяха разтървани, а реферите ги успокоиха с по едно техническо. 

ЛеБрон Джеймс вкара 26 точки, но само 2 от тях дойдоха в последната част. "На този етап от сезона мисля, че всички са изморени или емоционално изтощени. Чувствам се обаче добре и имах своите моменти" опита се да отрече умората Краля. 

Новобранецът Джейсън Тейтъм поведе домакините с 24 точки, като се нуждае от още един мач с поне 20, за да изравни рекорда на Карим Абдул-Джабар за най-много 20-точкови срещи от новак в Лигата. В момента той има 9. 

"Наслаждавам се да играя в тези големи и важни мачове. Тогава се забавлявам най-много. В крайна сметка сме на една победа от финала" заяви Тейтъм. Джейлън Браун помогна със 17, Ал Хорфърд добави 15 и 12 борби, а двамата Маркъс - Морис и Смарт реализираха по 13 точки от пейката.