Словенската баскетболна изгряваща звезда Лука Дончич ще носи екипа на Далас Маверикс в НБА. 19-годишният талант бе избран под №3 от Драфта от Атланта, но след това трансфериран при тексасци, като в замяна Ястребите получиха считания за новия Стеф Къри - Трей Йънг, който бе №1 по точки и асистенции през миналия сезон в NCAA и бъдещ избор от драфта през 2019-а. 

"Говорих много с Далас и разбрах, че те наистина силно ме искат. Хората от отбора са много мили и съм сигурен, че отношенията между нас ще бъдат страхотни" заяви Дончич, който с Реал Мадрид спечели всичко и през последния сезон бе МВП в Евролигата и испанското първенство. Мавс пък се надяват, че в негово лице са намерили новия Дирк Новицки. 

Очаквано под №1 Финикс избра центъра на Аризона ДиАндре Ейтън, който записа по 20 точки и 11,6 борби през единствения си сезон в колежанското първенство. Под №2 Сакраменто взе тежкото крило на Дюк Марвин Бегли, което също можеше да се очаква. 

Под №4 Мемфис взе Джарън Джаксън-младши, а под №6 Орландо се подсили с центъра Мохамед Бамба, който е считан за великолепен защитник. Под №7 Чикаго Булс се спря на още един висок играч - Уендъл Картър-младши, а Кливланд привлече плеймейкъра Колин Секстън, който пък веднага призова ЛеБрон Джеймс да остане при Кавалиърс. 

Под №9 Ню Йорк Никс избра крилото Кевин Нокс от Кентъки, а №10 Микал Бриджис бе взет от Филаделфия, но трансфериран във Финикс в замяна на №16 Жеър Смит и бъдещ избор от Драфта. 

Очакванията бяха да се стигне и до други сериозни сделки, но такива нямаше, въпреки че от ЛА Лейкърс направиха опит да преговарят със Сан Антонио за Кауай Ленърд, който иска да напусне Шпорите, но те ще опитат да го задържат.