Испанският спорт продължава да се тресе след вчерашния финал за Купата на Краля по баскетбол, който е на път да предвизвика огромен скандал, след като Реал Мадрид заплаши с напускане на местната организация и лига. 

Както е известно Белите загубиха от Барселона с 93:94 след продължение, но последните секунди бяха изпълнени със скандални съдийски решения, последното от които на практика донесе успеха на каталунците. 

Реферите зачетоха 2 точки на Анте Томич, което в Мадрид са категорични, че не е трябвало да правят, тъй като при поднасянето на хърватина топката първо докосва ринга, а след това таблото, следователно кошът не трябва да се зачита. 

Веднага след мача от Реал поискаха официално извинение от федерацията и признаване, че съдиите са сгафили, като обявиха, че ще се консултират и със своите фенове дали да продължат да се състезават на домашната сцена. 

Естествено подобна мярка изглежда изключително крайна и  до нея едва ли ще се стигне. В Мадрид обаче са убедени, че срещу тях има кампания и са категорични, че подобни неща не могат да продължават. 

Дори първата страница на вестник „Марка“ днес е посветена на случилото се: „Финал изпълнен с хаос! Съдийски гафове помрачиха един страхотен мач!“ пише изданието. 

Барселонските медии естествено ликуват с победата и отчитат, че всъщност техният тим е щял да бъде ограбен, тъй като преди ситуацията с Томич, съдиите са подминали категорично нарушение срещу Крис Сингълтън, което също е вярно. Тогава разликата бе 2 точки в полза на Барса и при отсъждане на ситуацията последното положение изобщо нямаше да има  значение.