Дуейн Уейд очаквано почете Коби Брайънт, по време на емоционалната си реч, след като Маями извади неговия №3 от употреба на специална и тържествено церемония. 

Това се случи на почивката на мача срещу Кливланд, спечелен със 124:105. Застанал до трите шампионски титли, които помогна на Горещите да спечелят (2006, 2012, 2013) един от най-великите гардове в историята благодари на семейството си, на Пат Райли, Ерик Сполстра, агента си, феновете, бившите си съотборници и треньори, но най-голямото му послание дойде в края на речта. 

„Коби казваше, че най-важното е да можеш да вдъхновиш останалите, за да бъдат велики в това, което правят. Надявам се, че аз успях да ви вдъхновя. Благодаря ви, че ме направихте част от вашета наследство. Знайте, че вие сте огромна част от моето“ заяви Уейд, а след церемонията обясни думите си. 

„Смъртта на Коби имаше огромно влияние върху мен и толкова много други хора. Тя ме накара да спра, защото животът върви толкова бързо. Това ме накара да се наслаждавам повече на моментите, да искам да създам повече спомени и да погледна на нещата в перспектива. На нас спортистите се гледа като на супергерои. Ние гледахме на Коби като на супергерой. Когато той приключи кариерата си ни показа, че и след това можеш да имаш влияние и да показваш пътя, като баща, съпруг и създател“. 

Тържествата посветени на кариерата на Уейд започнаха още в петък, а днес ще завършат със специален документален филм, който ще бъде излъчен по ESPN и носи името „Ди. Уейд: Неочакван живот“. 

Той е 5-ият в историята на организацията, чийто номер е изваден от употреба след Тим Хардуей, Алонзо Моурнинг, Крис Бош и Шакил О’Нийл. Гардът е лидер в историята на Маями по мачове, минути, точки, вкарани кошове, тройки, асистенции и откраднати топки. Той влезе в Лигата през 2003, когато бе избран под №5 от Драфта и игра 14 сезона за Хийт, като единствено в периода 2016-2018 носи екипите на Чикаго  и Кливланд. 

„Най-силно горд съм от  това, че съм успял да вдъхновя различни поколения и да ги накарам да бъдат по-добри и по-велики и да правят неща, които никога не са вярвали, че ще правят. Това е да можеш да промениш на хора и техните семейства. Не е важно колко точки съм вкарал и колко пъти съм забил. Важно е какво съм създал и променил“ каза още Уейд. 

Неговите наследници при Горещите го впечатлиха с играта си до почивката, като счупиха клубния рекорд по точки и поведоха с 82:52, стреляйки 77% от игра. Тимът вкара 19 тройки в мача и завърши с 57% успеваемост от игра, макар че Джими Бътлър не игра поради лични причини.