Двубоят от Бундеслигата межди Кьолн и Байерн Мюнхен през изминалия уикенд влезе в историята, след като иранска телевизия цензурира кадрите от двубоя. Според ARD в Иран не са били показвани близки кадри на съдийката на срещата Бибиана Щайнхаус.

Във всеки момент, когато камерите са давали близък на план на Щайнхаус за определяне на съдийско решение или спиране на играта, в Иран са се давали общи планове или кадри с публиката на трибуните "Рейн Енерги щадион". Информацията е на коресподента на ARD в Техеран Натали Амири.

Бибиана Щайнхаус е най-известната жена съдия в Германия. Тя ръководеше мачове във Втора Бундеслига от 2007 г., а през настоящия сезон беше повишена и попадна сред арбитрите, които свирят в елита. Щайнхаус е първата жена, която ръководи срещи в Бундеслигата.

Телевизията, която излъчва мачовете от Бундеслигата в Иран, е BeIN Sport Arabia. Катарската компания се излъчва на територията на над 60 държави, като има няколко различни подразделения - за Франция, Испания, останалата част от Европа, Близкия изток и Северна Африка, Азия, както и САЩ. BeIN Sport в Иран получава сигнал част от международния фийд на Бундеслигата и няма собствени камери на двубоите, отбелязва "Дневник". Режисьорите за територията на Близкия изток обаче са цензурирали пристигащите кадри.

В Иран присъствието на жени на стадионите е забранено. Наскоро президентът на ФИФА Джани Инфантино беше критикуван, защото беше на мач в страната. Той обаче контрира, че работи по въпроса допускане на иранските жени на стадионите.

През февруари 35 жени бяха арестувани, след като се опитаха да гледат на живо дербито на Техеран между "Естеглал" и "Персеполис", което се игра пред 95 хиляди души. По-късно Инфантино обеща, че в близко бъдеще жените в Иран ще бъдат допуснати до футболните стадиони.

За разлика от Иран Саудитска Арабия вече "отвори" стадионите и за жените. През януари срещата между "Ал Ахли" и "Ал Батин" влезе в историята, като първият мач в страната, на който можеха да присъстват жени.