Байерн Мюнхен грабна купата на Германия за рекорден 19-и път, побеждавайки РБ Лайпциг с 3:0 на финала на стадион "Олимпиащадион" в Берлин.

"Биковете" стартираха много смело и дори имаха по-добрите възможности, но най-добрият вратар в света за периода 2013-2016 година Мануел Нойер се отличи с чудесни спасявания, а на висота с два великолепни шпагата беше и Джошуа Кимих. 

Такива не липсваха и пред вратата на РазенБалшпорт, но Гулаши капитулира преди изтичането на час игра, когато Роберт Левандовски откри резултата с глава. След почивката Нойер отказа Форсберг лице в лице, а в 78-ата минута Кингсли Коман избухна с невероятно изпълнение.

Всичко приключи седем минути по-късно, когато мюнхенци хванаха своя противник на контраатака и Левандовски демонстрира за пореден път голмайсторския си нюх след феноменален пас от дълбочина на Кимих.

Това беше последен мач за Франк Рибери и Ариен Робен с екипа на Байерн Мюнхен. Французинът си тръгва след 12-годишна вярна служба, а холандецът след 10-годишен престой на стадион "Алианц Арена". И двамата ветерани влязоха като резерви днес.


Двата отбора започнаха доста предпазливо на фона на предишните си двубои, но десетина минути след началото напрежението се покачи на максимум. Юсуф Поулсен се ориентира най-добре при изпълнение на корнер за своя отбор и отправи много опасен удар с глава, при който Мануел Нойер спаси инстинктивно и след това топката се отклони в напречната греда. От Лайпциг имаха пресилени претенции за дузпа заради намесата на Левандовски след това, когато полякът изчисти пред погледа на Конате в наказателното поле.

"Биковете" продължаваха да изглеждат по-опасни и не след дълго сътвориха мълниеносна контраатака, на върха на която се озова Поулсен. Изключително активният датчанин беше на път да се отскубне сам срещу Нойер, но в последния момент Джошуа Кимих се хвърли смело в краката му и предотврати голяма опасност. На отсрещната врата Алаба отправи бомбен изстрел, минал над целта.

В средата на първото полувреме отбраната на баварския колос отново беше разсечена с невероятно подаване от дълбочина за Тимо Вернер. И този път последно спасение в дефанзивния вал на символичните гости се яви бдителният Кимих. Байерн отвърна веднага с минала през Томас Мюлер атака, но неговият заключителен пас не се получи заради намесата на защитник.

Напук на логиката Байерн откри резултата в 29-ата минута при първата си реална опасност. Коман пусна вляво за Давид Алаба, който центрира почти от аутлинията към точката на дузпата. Там Роберт Левандовски отправи страхотен удар с глава и успя да изненада безпомощния вратар Гулаши.

До края на първата част Байерн беше по-добрият отбор и създаде няколко опасни атаки. При най-добрата от тях Коман беше изведен сам срещу вратаря и го финтира, но Конате изби с глава пред голлинията.

В началото на второто полувреме дойде редът на двамата вратари да направят добри спасявания. Първо Нойер отказа спрягания за трансфер в Байерн Тимо Вернер и Емил Форсберг лице в лице, а след това Гулаши беше стабилен при ударите на Гнабри и Левандовски. РБ отново се втурна напред, но Зюле блокира снаряда на Вернер.

Тупалка на Хумелс доведе до нова намеса на Гулаши, който повтори упражнението по невероятен начин при добавката на Тиаго отблизо, след като секунда по-рано бе отразил диагоналния шут на Гнабри.

В 78-ата минута Кингсли Коман удвои аванса на баварците с много майсторско изпълнение. Кимих опита пас, който беше пресечен, но Коман си спря прекрасно и простреля Гулаши с левачката.

Всичко приключи седем минути по-късно, когато Левандовски беше изведен от Кимих на отлична позиция срещу оголената отбрана на втурналия се в атака РБ. Полякът се наложи срещу Упамекано, излезе сам срещу Гулаши и копна хладнокръвно покрай него.


РазенБалшпорт Лайпциг - Байерн Мюнхен 0:3

0:1 Роберт Левандовски - 29' 
0:2 Кингсли Коман - 78'
0:3 Роберт Левандовски - 85'