Уелс удиви Европа с нов подвиг! Храбрите британци удариха с 3:1 звездния отбор на Белгия в голям мач от четвъртфиналите на Евро 2016 и продължават да мечтаят за купата. За място на финала тимът на Крис Коулман ще играе с Португалия на 6 юли в Лион.

Белгийците започнаха ударно с ранен гол на Раджа Нианголан, но Уелс изравни до почивката чрез капитана Ашли Уилямс, а през второто полувреме Робсън-Кану и Сам Воукс довършиха съперника.

Така Уелс пренаписа футболната си история, като се класира за финалната четворка на голям шампионат за пръв път. Преди 58 години британците записват първото си и досега последно участие на голям форум - световното първенство Швеция. Тогава достигат до четвъртфиналите, където губят минимално 0:1 от бъдещия шампион Бразилия с победен гол на легендарния Пеле.


Белгийците минаваха за фаворит, заради звездната си атака, но за сметка на това имаха доста  проблеми в защита. На мястото на контузения Ян Вертонген вляво на защитата игра Джрдан Лукаку, по-малкият брат на Ромелу Лукаку. В средата пък наказаният Томас Вермален бе заместен от Джейсън Денайър. Именно отслабената защита се оказа фатална за селекционера Марк Вилмотс

Пред вратата на Уелс завря още в самото начало. Белгийците започнаха с убийствено темпо и натикаха съперника в неговата половина. В 7-ата минута "червените дяволи" направиха три невероятни пропуски в рамките на секунди. Първо вратарят Хенеси изби удар на Караско от десетина метра. След това топката попадна в Мюние, който направи добавка, но Честър изби от самата голлиния. На края и Азар стреля от дузпата, но късметът пак покри уелсците и след рикошет в защитник топката излезе над вратата в корнер.

13-ата минута обаче се оказа фатална за Уелс. Белгия поведе в резултата с невероятен гол, след като Раджа Нианголан получи топката на около 30 метра от вратата и с мощна тупалка простреля Хенеси за 1:0.

С доста агресия и с цената на няколко жълти картона Уелс секна устрема на фаворита в мача и постепенно дори изравни играта. В 26-ата минута изравнителният гол бе на косъм, когато наказателното поле Нийл Тейлър, който стреля от движение, но Тибо Куртоа се намеси брилянтно и изби. В 31-ата обаче Уелс ликуваше с гол по британски. Аарън Рамзи центрира от корнер и капитанът Ашли Уилиямс, изпуснат от белгийската защита, заби с глава топката в мрежата.

След гола Уелс заигра още по-смело и можеше дори да направи обрат още до почивката. Мощен пробив на Бейл завърши с диагонален удар по земя, но Куртоа закова топката. В тези минути нямаше и помен от агресивната игра на Белгия. В самия край на полувремето Робсън-Кану се пребори с пазача си в наказателното поле и стреля с глава, но отново Куртоа бе на място и улови.

След почивката "червените дяволи" отново тръгнаха в атака и само за няколко минути създадоха три опасности. Първо Лукаку стреля с глава покрай вратата, след това Де Бройне пробва мерника си от дистанция, но неточно. В 50-ата минута Азар се събуди с отличен пробив и удар по диагонала, който обаче мина на сантиметри от лявата греда на Хенеси.

Така дойде 55-ата минута, когато Уелс нанесе своя втори удар. Аарън Рамзи намери Робсън-Кану в наказателното поле, който се овладя топката, измъкна се от двама белгийски защитници и простреля Куртоа за 2:1.

Шокираните белгийци отново се хвърлиха в нападение, атаките им обаче бяха твърде хаотични и трудно стигаха до чисти голови положение. Разочаровалият Де Бройне се опита от фаул да пробие Хенеси, но шутира право в ръцете му. След куп центрирания в наказателното поле все пак Фелайни засече едно от тях, но ударът му с глава мина встрани от вратата.  

В 85-ата минута всичко за Белгия приключи! Гънтър центрира отдясно и резервата Сам Воукс с брилянтен удар с глава опъна мрежата за крайното 3:1

ънтър центрира отдясно и резервата Сам Воукс с брилянтен удар с глава опъна мрежата

Прочети още на: http://euro2016.gol.bg/live?id=325295
 

Уелс - Белгия 3:1

0:1 Нианголан 13
1:1 Аш. Уилиямс 31
2:1 Робсън-Кану 55
3:1 Воукс 85

Уелс: Хенеси, Честър, Аш. Уилиямс, Дейвис, Гънтър, Алън, Ледли, Рамзи (90 - Колинс), Тейлър, Робсън-Kану (80 - Воукс), Бейл

Белгия: Куртоа, Мюние, Алдервайрелд, Денайер, Дж. Лукаку (75 - Мертенс), Витсел, Нианголан, Ферайра-Караско (46 - Фелайни), Де Бройне, Азар, Р. Лукаку (83 - Батшуай)

Стадион: "Пиер Мороа", Лил
Съдия: Дамир Скомина (Словения)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/sH_MX5RklLU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>