Обратното броене е почти към края си. Дионтей Уайлдър и Тайсън Фюри ще кръстосат ръкавици отново този уикенд в Лас Вегас, Невада.

Битката им през 2018-та завърши с равенство и остави много въпроси след себе си за състоянието на тежката категория в бокса. 448 дни по-късно отново ще наблюдаваме тези две страшилища в ринга един срещу друг. През този период от време много неща се промениха, а и двамата вероятно са направили нужните изменения в играта си, за да не се стигне до равенство отново.

Ето кои са петте въпроса, които ни вълнуват най-много преди сблъсъка този уикенд.

  • Ще може ли Фюри отново да контролира дистанцията?

През по-голямата част от първата битка „Краля на циганите“ държеше Уайлдър далеч със своите дълги прави, отклони и финтове. Силната дясна ръка на Уайлдър бе неутрализирана за дълг период от време, но всички знаем, че на „Бронзовия бомбардировач“ му е нужен само един удар, за да сложи край на срещата. Американецът е респектиран от скоростта и тайминга на Фюри и не се открива за атаки на всяка цена. Ако Фюри успее да контролира дистанцията, без да бъде заграден на въжетата, за цели 36 минути, то задачата пред Уайлдър ще бъде много трудна.

Британецът е качил някой друг килограм през този подготвителен лагер и новият му треньор, Шугър Хил, набляга върху силовата му подготовка. Това може и да наруши мобилността и кардиото на Фюри, което в късните рундове може и да бъде ключов фактор.

  • Ще покаже ли Уайлдър по-добър ляв прав?

Опустошителната дясна ръка на непобедения боксьор със сигурност трябва да бъде „прикрита“ добре, за да изненада ловкия Фюри. „Краля на циганите“ се защитава с широко разперена предна ръка , което може и да бъде проблем за Уайлдър, ако не подготви подходящ ъгъл за атака, или не финтира с ляв прав. Боецът от Алабама може да търси двойни удари в тялото, за да свали гарда на съперника му. Такава тактика може и да е рискова за Уайлдър, но срещу опитен майстор на ръкавиците, който знае как да печели с малко рунд след рунд, ще трябва да рискува.

  • Блъфира ли Фюри, че ще търси нокаут?

Фюри отново се върна към школата на Джаван „Шугър Хил“ Стюард – „Кронг Джим“. Това е боксов отбор, който е познат със създаването на нокаутьори и самият Тайсън твърди, че ще търси по-агресивно да приключи двубоя този път. Това може и да бъде огромен блъф от страна на Фюри, тъй като да тръгнеш на размени с Уайлдър е нещо, което мнозина експерти считат за немислимо. Ако наистина британецът увеличи силата на удара си и се придържа към обичайната си тактика, то всеки ляв прав ще респектира Уайлдър много повече от първия двубой.

  • Кой е станал по-добър след първата среща?

И двамата имат по две победи след битакта им през 2018-та. Уайлдър унищожи Доминик Бризийл и Луис Ортиз със свирепи десни прави. Впечатляващо, но нищо ново. Победите на Фюри над Ото Валин и Том Шварц показват едно контрастно представяне на англичанина. Той премина през Шварц само за два рунда, но срещу Валин се измъчи в кървава битка за цели 36 минути.

Преди тази среща Фюри няма да се бори с килограми, депресия, и зависимости, както в месеците преди първия двубой, но сега той е медийна звезда на няколко фронта, което може и да го разсейва от тренировките му. В момента той пише книги, издава песни, участва в реалити формати и кеч сблъсъци. Дали мотивацията му да се боксира е все още толкова силна?

  • Окото на Фюри – проблем и цел на Уайлдър?


„Видя ли кръвта, тръгвам за нокаут. Не си играя“, сподели Уайлдър след като бе запитан какво мисли за аркадата на Фюри при битката с Валин.

Аркадата се случи преди пет месеца и бе „закърпена“ с 47 шева. По време на битката с Валин Фюри се справи с едно око, но лимитирано зрение срещу бързия и силен Уайлдър може и да е съвсем „друга бира“. Според известния британски кът-мен, Мик Уилямсън, когато се зашие една аркада, вероятността тя да се отвори е по-малка.

„Шевовете няма да ти навредят, а даже ще помогнат за по-бързото зарастване“, споделя експертът.

Със сигурност Уайлдър би искал да е по-агресивен в клинча, а реферът ще трябва да внимава и за удари с глава, които биха били пагубни за протичането на двубоя. Ако аркадата се отвори отново, американецът със сигурност ще я търси агресивно.

Материал на Boec.bg