Айнтрахт Франкфурт победи Борусия Дортмунд с 2:0 в среща от 13-ия кръг на германската Бундеслига, която се игра на стадион "Комерцбанк Арена".

"Орлите" полетяха високо още в петата минута, когато Алекс Майер бе изведен от дълбочина и реализира осмия си гол за сезона. Дортмунд отговори с няколко добри атаки, но Гроскройц нацели гредата, а попадение на Мхитарян правилно беше отменено заради засада.

През второто полувреме натискът на Борусия се засили, но защитата на Айнтрахт удържаше. В 78-та минута неразбирателство между Гинтер и Вайденфелер позволи на Сеферович да вкара най-лесния гол в кариерата си.

Борусия Дортмунд допусна осма загуба в Бундеслигата този сезон и заема последната позиция с актив от 11 точки. Айнтрахт е девети с 18 пункта.


Борусия започна малко по-добре и Хенрих Мхитарян стреля покрай целта в самото начало. Последва грешка на гостите при опит за продължителна акция и домакините контраатакуваха. Рус прати топката в зоната между Суботич и Гинтер, където Майер се оказа най-съобразителен. Той надбяга двамата защитници и хладнокръвно простреля Вайденфелер.

"Жълто-черните" реагираха като ужилени и се хвърлиха веднага напред. Мхитарян получи отдясно, но останал лице в лице с Видвалд, стреля право в тялото на стража. После добавката на Обамеянг не се получи.

Айнтрахт не се прибра в половината си о отново погледна в предни позиции. След центриране в наказателното поле Айгнер нанесе удар с глава, но над напречната греда. Ударът на Майер с глава пък попадна в прегръдката на Вайденфелер.

В средата на първото полувреме Борусия беше много близо до изравняване. Пиер-Емерик Обамеянг получи в наказателното поле и шутира от въздуха, но Видвалд спаси. Гроскройц пробва добавка отляво, но силният му удар разтресе гредата.

Гостуващият отбор сътвори още една чудесна атака през центъра. Кагава разтегли към Мхитарян вляво, но изстрелът с външен фалц на арменския техничар не се получи. Ножичен удар на Кел след пас на Обамеянг не затрудни вратаря на Айнтрахт, а снарядът на Обамеянг намери трибуните.

Седем минути преди почивката Лукаш Пишчек получи контузия в лявото бедро и беше заменен принудително от Адриан Рамос. Малко след това Сеферович стреля покрай вратата на гостите.

В 45-тата минута Мхитарян вкара топката във вратата на съперника, но попадението правилно беше отменено заради засада на Шинджи Кагава секунди преди това. В добавеното време Сеферович шутира покрай левия страничен стълб.

Веднага след почивката Бендер внесе смут в собственото си наказателно поле, но Щендера не успя да порази целта и спечели само корнер, от който не последва нищо сериозно. После Алекс Майер направи страхотен пропуск от петнайсетина метра.

Обамеянг се отчете с точен фалцов удар, но не затрудни Видвалд. Малко след това Обамеянг изведе Рамос на добра позиция. Колумбиецът надбяга защитник и шутира силно по диагонала с левия крак, но вратарят спаси с рамо. Нов снаряд на Обамеянг уцели зрител по трибуните.

Натискът на Борусия стана свиреп и дълго време играта се водеше почти изцяло пред наказателното поле на Айнтрахт, който се бранеше с десет души. Въпреки това в средата на втората част Майер бе останал непокрит и можеше да отбележи с глава след центриране отдясно, но нападателят не уцели вратата.

В 78-та минута Айнтрахт удвои преднината си след груба грешка в защитата на Дортмунд. При опит за извеждащ пас в половината на гостите Матиас Гинтер се опита да върне с глава към Вайденфелер, който обаче бе извън наказателното си поле. Харис Сеферович прие подаръка и отбеляза на празна врата.

Дортмунд атакува и си спечели право да изпълни пряк свободен удар. Влезлият като резерва Илкай Гюндоган стреля в горния десен ъгъл, но Видвалд спаси. В края Мхитарян шутира доста неточно от трийсетина метра.

 

Айнтрахт Франкфурт - Борусия Дортмунд  2:0

1:0  Александер Майер - 5'

2:0  Харис Сеферович - 78'

 


Айнтрахт: Видвалд, Бамба, Рус, Чандлър, Ошипка, Хасебе, Инуи (Игньовски - 90'), Айгнер (Кител - 90'), Щендера (Ланиг - 63'), Сеферович, Майер

Дортмунд: Вайденфелер, Суботич, Гинтер, Пишчек (Рамос - 38'), Дурм, Бендер, Кел (Гюндоган - 74'), Гроскройц, Мхитарян, Кагава (Йожич - 74'), Обамеянг