Гостуващият Борусия Дортмунд надигра и победи Борусия Мьонхенгладбах с 3:1 в горещото дерби на 18-ия кръг на Бундеслигата, състояло се на стадион "Борусия Парк".

Двата отбора започнаха да си разменят опасни положения още от самото начало, нацелвайки и гредите по веднъж. Гостите пуснаха първа кръв чрез Марко Ройс малко преди паузата, а в началото на второто полувреме звездата на Дортмунд подаде за гола на Хенрих Мхитарян.

Отговорът на "жребците" не закъсня и преди да е изминал един час игра дежурният голмайстор Рафаел успя да върне своите в мача, но четвърт час преди края Гюндоган вкара решителния трети гол за "жълто-черните". Така Ройс, Мхитарян и Гюндоган завършиха срещата с по един гол и една асистенция. 

Борусия Дортмунд се бетонира на второто място с актив от 41 точки - с осем по-малко от лидера Байерн и с осем повече от третия Херта. Гладбах е четвърти с 29 пункта.


Гостите получиха първа възможност за стрелба след бърза контраатака, но Илкай Гюндоган стреля разочароващо от движение след подаването на Марко Ройс отдясно. На отсрещната врата пък Кристенсен стреля опасно с глава, нацелвайки напречната греда след изпълнение на корнер.

Преди да изминат десетина минути игра Ройс отново влезе в ролята на подавач, отново отдясно. Този път звездата намери Пиер-Емерик Обамеянг, но голмайсторът в Бундеслигата не уцели вратата.

"Жребците" отново погледнаха в предни позиции, създавайки много хубава постепенна атака през центъра. Играчите на Андре Шуберт си подаваха топката като щафета, но завършващият удар на Оскар Вендт мина покрай дясната греда.

В средата на първото полувреме щастлив рикошет в тялото на Нордтвайт предостави топката на Обамеянг, но той не успя да си я спре, оставайки сам срещу Зомер. Последва страховит снаряд на Гюндоган, но кълбото разтресе напречната греда.

Десетина минути преди почивката се стигна до дежа вю - Ройс подаде отдясно за Обамеянг, който стреля от движение в близост до точката на дузпата, но отново не уцели добре топката.

Логичното се случи в 41-ата минута, в която Борусия Дортмунд откри резултата. Илкай Гюндоган пусна превъзходен пас по конец към Марко Ройс, който реализира с плътен изстрел от малък ъгъл по диагонала.

Малко по-късно грешка в защитата но домакините даде шанс за Гонсало Кастро, но той би слабо точно в ръцете на Зомер. Хенрих Мхитарян получи невероятна възможност на далечната греда, но изстрелът му отблизо беше под всякаква критика, защото арменецът не успя да уцели вратата от четири метра.

Веднага след паузата гостите се отпуснаха и пред Траоре се откри отлична възможност. Роман Бюрки излезе и блокира удара му, а после Щиндъл не уцели опразнената врата.

Отговорът на Дортмунд не закъсня и в 50-ата минута един от най-добрите на терена Марко Ройс отново съсече бившия си отбор, този път с асистенция. Бързакът напредна, но не се полакоми и подаде към останалия сам в наказателното поле Хенрих Мхитарян. Този път арменецът не сбърка и прати кълбото в долния десен ъгъл.

Поредица от грешки в отбраната на рурци обаче върна интригата в 58-ата минута. Рафаел се измъкна от Парк и стреля в долния десен ъгъл, матирайки Бюрки.

Последваха две опасни атаки на гостуващия отбор, но и в двата случая Пиер-Емерик Обамеянг стреля покрай целта.

Четвърт час преди последния съдийски сигнал момчетата на Томас Тухел възстановиха аванса си от два гола. Направилият силен мач Илкай Гюндоган също записа името си сред голмайсторите, засичайки от движение и във въздуха паса на Мхитарян.

В 83-ата минута бившият футболист на вестфалци Йонас Хофман можеше да се разпише малко след влизането си като смяна, но пропусна отлична възможност отблизо. В последната минута Щиндъл би право в ръцете на Бюрки.

 

Борусия Мьонхенгладбах - Борусия Дортмунд 1:3

0:1 Марко Ройс - 41'  (асистенция на Гюндоган)
0:2 Хенрих Мхитарян - 50'  (асистенция на Ройс)
1:2 Рафаел - 58'
1:3 Илкай Гюндоган - 75'  (асистенция на Мхитарян)

 

Гладбах: Зомер, Кристенсен, Корб (Дърмич - 92'), Елведи (Хинтерегер - 80'), Вендт, Траоре, Нордтвайт, Дахуд (Хофман - 80'), Джонсън, Щиндъл, Рафаел

Дортмунд: Бюрки, Сократис, Хумелс, Пишчек, Парк, Гюндоган, Вайгъл, Кастро (Гинтер - 70'), Мхитарян, Ройс (Дурм - 70'), Обамеянг (Рамос - 76')